מזקקת ירושלמי – הצצה

yerushalmi distillery – yerushalmidistillery

אתם ודאי מכירים את מזקקת "גולני" , שהקים דייויד ציבל בקצרין. דייויד לא נח לרגע ולפני כמה חודשים הקים מזקקה חדשה באיזור ירושלים בשם "ירושלמי". מזקקת ירושלמי תזקק ויסקי כבולי ומעושן בלבד. יצא לי לטעום את התזקיק הלבן שלהם (ניו מייק) וויסקי צעיר מאוד שיושן כמה חודשים, ממש בשבוע שעבר, וחשבתי לשתך אתכם, קוראי הבלוג ברשמים הראשוניים שלי מהם ומהמזקקה (טרם ביקרתי שם).

דייויד משתמש בכבול סקוטי מספייסייד, ובשיעורה מולתת הולנדית ליצירת הויסקי המעושן הישראלי שלו. שילוב מעניין.

תזקיק ירושלמי, ניו מייק, 63%

אף: יופי של אף נקי ומתקתק, יש כבול אבל לא המון, פירות טריים ועשן (הרבה פחות ממה שציפיתי לו מבחינת העשן). רמזים למזקל (העשן מאוד מזכיר),נקי ומתובל עם פלפל טחון טרי, רמזים לרסס ים ותבלינים.

פה: העשן הרבה יותר דומיננטי כאן מאשר באף, עם כמות יפה של כבול ועשן, אדמה ופיח, עוד פלפל שחור – חריף ואדמתי מאוד.

סיומת: סיומת ארוכה פלפלית, עם אדמתיות ופיח.

לסיכום : יופי של ניו מייק כבולי – פירותי במידה עם תפוח ואגס, עשן עדין ופלפל חריף ותבלינים בפה ובסיומת. התחלה טובה – הזיקוק נקי, ומכאן חבית טובה תוביל אותנו קדימה.

נמשיך עם אותו תזקיק, ששהה הפעם שישה חודשים בחבית אלון צרפתי.

סינגל מאלט צעיר בן 6 חודשים, חבית צרפתית , 62%

אף: האף מרגיש צעיר, אבל לא ממש צעיר כגילו (6 חודשים) – שזה כבר טוב. רמזים לניו מייק – פירות כמו תפוח ואגס שוב, עישון עדין, בתפוסת וניל, וטופי (מהחבית הצרפתית כמובן). יש מתיקות נעינה של דבש פרחי בר, ורמזים לפלפל שחור. המזקל שהיה דומיננטי בניו מייק נמצא גם פה, אבל בעוצמה נמוכה יותר. יש ללר ספק התקדמות יפה והתזקיק התבגר.

פה: כבול, אדמה ופלפל שחור בגל הראשון של הטעמים, לאחריהם חשים בעשן ותבלינים, פאדג' וניל ושבבי עץ. חריף ומתובל , שרף עצי מחט, תה כהה, וטאנינים מן העץ, עם סיומת מרירה ויבשה.

סיומת: מתקתק, פרפראות וניל, טאנינים, ועשן מעורב בפלפל שחור.

בשתי מילים: אין ספק שעדיין יש כאן עקבות של ניו מייק שמעידות על גילו הצעיר, אולם 6 חודשים בחבית הפכו את התזקיק לבוגר ומהנה יותר וגם מורכב יותר – ומהנה למדי. העשן והמזקליות העדינה מקבלים תוספת של מתיקות ועציות נעימה. אשמח לדגום את התזקיק הנ"ל לאחר ששהה בעץ עוד כמה חודשים – יש כאן התפתחות טובה מאוד.

אם אתם חובבי ויסקי מעושן (כמוני), שימו לב למזקקה הצעירה הזו. אם ימשיכו בכיוון הזה עתידים להגיע משם ויסקים מעושנים טובים מאוד. תענוג! בהחלט תוספת חיובית למזקקות הויסקי הישראליות שתופסות תאוצה. מקווה מאוד לבקר בקרוב במזקקה ולעדכן משם.

חג שבועות שמח!

שני ויסקים יפנים חדשים בארץ

הויסקי היפני צבר פופלריות רבה בשנים האחרונות, ויצרנים רבים מצטרפים ורוכבים על הגל. לארצנו הקטנה הגיעו שני יפאנים חדשים (ביבוא של בנא משקאות) שאני מודה שזו פעם ראשונה שאני נתקל בהם או טועם אותם.

ויסקי שינובו – Shinobu 

ויסקי שינובו יוצר במזקקת שינובו הממוקמת במחוז ניגאטה ביפן הידועה בשמה "שלושה לבנים". שלושת האוצרות הלבנים הם סאקה, שלג ואורז. מקום של מים טהורים. המילה שינובו, בהקשר לעולם הוויסקי, פירושה "סבלנות", הסבלנות הנדרשת לייצור הוויסקי. זה גם קשור לשליטה עצמית. במשמעויות אחרות מדובר גם על סיבולת, התמדה, טוהר, כוונה ואמונה. כל הדברים הטובים בכל מה שקשור לייצור ויסקי.משאבים רבים הושקעו ביצירת השינובו דרך התחלת היישון בחביות שרי ובורבון עם סיומת בחביות עץ אלון מיזונארה יפניות. הוויסקי עשוי 50% מאלט ויסקי, 50% דגנים.

* שימו לב שויסקי יפני הוא הגדרה מאוד נזילה. כל ויסקי שמבוקבק ביפאן גם אם לא זוקק שם יכול להקרא "ויסקי יפני" וכאן, כנראה מדובר על ערבוב של ויסקי יפני וויסקי סקוטי.לא שזה רע (זה קורה גם בבלנדים של מזקקות ידועות כמו ניקה) – רק כדאי להיות מודעים לדקויות.

רשמים: מדובר על בלנד קליל ונעים, הגריין די בולט בו, ולצד מתיקות והוא יהיה אידאלי לערבוב קוקטיילים או לשתייה בצורה MIZUARI יפני – כלומר כוס הייבול עם הרבה קרח. לא רע לימות הקיץ.

וויסקי שינובו בלנדד 700 מ"ל ימכר לצרכן ב 249.9 ₪ ולחברי הקבוצה ימכר ב 203.9 ₪

קוג'ירה – Kujira

התזקיק השני שונה לגמרי, וכאן אין מדובר בוויסקי קלאסי שמזוקק משיעורה או, תירס או חיטה וכו' – יש לנו עסק עם תזקיק אורז. המקור שלו במזקקת שינזאטו שוזו, המזקקה העתיקה ביותר באוקינאווה (יש הטוענים שהמזקקה נוסדה בשנת 1846) הוויסקי עשוי מ 100% אורז וקוג'י שחור. הוויסקי מיושן בחביות בורבון עם סיומת בחביות שרי ספרדיות. מדובר על תזקיק שונה מאוד בפרופיל מויסקי שאנחנו מכירים במובן הקלאסי, ולכן קשה להשוות אותו לויסקים יפנים אחרים שזוקקו מדגנים.

וויסקי קוג'ירה 500 מ"ל ימכר לצרכן ב 529.9 ₪ ולחברי הקבוצה יימכר ב 424.9 ₪

קילכומן סינגל קאסק חבית 180 פיניש מדירה (HOLYDRAM)

לאחר ההצלחה של הבקבוק הקודם שלנו (צוות HOLYDRAM) שבוקבק מחבית בודדת של אינצ'מואן 2004 (עליו כתבתי כאן), שאזלה מהר מאוד, היה זה רק טבעי שיבואו עוד אחרים אחריו. היום אני שמח להציג לפניכם את הסינגל קאסק החדש שלנו: קילכומן פיניש מדיירה.

את מזקקת קילכומן אין צורך להציג: מזקקה צעירה אבל מצויינת שהוקמה בשנת 2005 ומאז מזקקקת ויסקי נהדר,צעיר וכבולי בחווה קטנה על האי איילה. קילכומן היא אחת המעניינות על האי איילה, ולו בגלל שהיא מזקקת-חווה  (במתכונת של מזקקות עבר) והיחידה שמבצעת את כל שלבי עשיית הויסקי לוקאלית במזקקה: מגידול השיעורה (זו חווה לעצם העניין,עם שדות וכלים חקלאיים), דרך הלתתה על רצפת הלתתה מסורתית, דרך זיקוק, יישון ובקבוק (יש להם קו בקבוק במזקקה).

אני חובב של המזקקה מלגימה ראשונה עת טעמתי את הויסקי הראשון שלהם, מתישהו ב 2008 ואין צורך לציין שמאוד שמחתי שניתנה לנו האפשרות לבחור חבית ולבקבק אותה בחוזק חבית, עבור השוק הישראלי, לראשונה.

בחיפושנו אחר חבית , טעמנו כמה ולאחר לבטים לא קלים (היו גם חביות אחרות מעולות שהתמודדו מולה) החלטנו על חבית מס' 180, שמולאה ב 12.4.2012 ובוקבקה ב 14.2.2019 . הויסקי שהה בחבית ברבן מילוי ראשון רב התקופה, ועבר פיניש קצר של 5 חודשים בחבית מדיירה מילוי ראשון גם כן. מדיירה הינו יין מתוק מחוזק, מה שנותן לויסקי מתיקות, ארומות של פרי וכמובן צבע משגע! את החבית כאמור בקבקנו בחוזקה הטבעי ללא סינון בקירור, סה"כ הפקנו 257 בקבוקים שכולם יגיעו לארץ.

קילכומן סינגל קאסק 180, פיניש מדיירה, 56.3% , 480 ש"ח

אף: פותחים עם הרבה עשן מתקתק, ופרי מסוכר, אפרסקים אפויים וגרידת תפוז, יש גם רמזים לאדמה, ותפוז דם בשל, שמשתלב נהדר עם העשן האופייני לקילכומן.

פה: שילוב נפלא של פרי אדום, תפוזי דם בשלים, ועשן, כבול וקצת רסס מלח, פלפל ותבלינים. למרות שמדובר על ויסקי כבולי ביותר (50 PPM) קל ללגום ממנו מאוד אולי בגלל השפעת המדיירה.

סיומת: שוקולד מריר, עלי טבק, מתיקות והרבה עשן, וצ'ילי.

סה"כ יופי של קילכומן, לא מאוד סטנדרטי. העשן והכבול שם, אבל המתיקות מאזנת אותם יפה, ליצירה של ויסקי מורכב, מעושן ובועט, אבל עם טוויסט מעניין. אהבתי אותו מטעימה ראשונה, והוא עדיין מצוין בעיני.

ניתן להשיג במכירה מוקדמת אונליין בקישור הבא בלבד.

קוניאק NAULIN VSOP

חג הפסח מתקרב, וזה הזמן למוצרים אלטרנטיביים וכשרים לפסח שישמשו את אלו המבקשים ללגום תזקיקים כשרים לחג.

הסקוטית מבית ישרקו,  משיקה בימים אלו, את המותג הצרפתי נולין בישראל – לראשונה בכשרות לפסח, חתם סופר בני ברק. ומציעה, חמישה מוצרים חדשים של המותג:  קוניאק נולין XO , קוניאק נולין VSOP, קוניאק נולין VS, ברנדי גרנד אמפרר VSOP, וברנדי גרנד אמפרר XO.

בית נולין הוא בית היסטורי שנוסד בקוניאק שבצרפת בשנת 1879. המותג נמצא כיום בבעלות בני משפחת בואנו. משפחה של אנשי קוניאק ומגדלי ענבים, שההיסטוריה שלהם מתחילה מאמצע המאה ה- 17. קוניאק נולין נחשב לקוניאק המשלב עשייה מסורתית, עם גישה מודרנית לטעמים. בנוסף, מטרת העושים במלאכת הקוניאק בני הדור ה- 24 למשפחת בואנו – היא לשמר ככל הניתן את הטעמים והרפרטואר הנפלא של הקוניאק.

מפת איזור קוניאק

נשמתו של הקוניאק של בואנו, ונולאן בפרט, הם הכרמים של הבית, שכולם ממוקמים בלב אזוק קוניאק, בגרנד שמפאן. ובאזורים הטובים ביותר שבה. הזיקוק, הערבוב והיישון של הקוניאק נעשים כולם בבית: לחברה 41 דודי זיקוק מנתי ויותר מ- 20,000 חביות גדולות של עץ אלון, ליישון ODV והקוניאק. רמי בואנו – המאסטר בלנדר של הבית – הוא האחראי ליישון של הקוניאק ועושה זאת מתוך נאמנות לערכי הבית ולטעמים שמלווים אותו כבר דורות רבים.

קוניאק NAULIN VSOP, חוזק 40% , מחיר מומלץ : 179

אף: פרחוני, עדין ונעים מאוד, עם פריחה אביבית שמזכירה פרחי הדר, ופרי בשל : שזיף שחור, ואפרסק לצד תבלינים רכים ורמז לשוקולד וצימוקים.

פה: מתיקות נעימה של שזיף בשל, דובדבנים, פלפל לבן, וקליפות ענבים . מתובל במידה, מעט בצק מתוק, ואדמתיות נעימה, לא מורכב מאוד אבל נעים.

סיומת: ריבת שזיפים, קינמון ועץ, פלפל שחור.

סה"כ מדובר בקוניאק חביב ונגיש, לא מאוד מורכב, אבל כייפי ללגימה לא מחייבת יום-יומית. אופציה טובה לאלו שמחפשים אלטרנטיבה לויסקי ושומרים על כשרות במהלך החג.

גלנמורנג'י – Glenmorangie Allta

זו השנה העשירית שמזקקת גלנמורנג'י משיקה מהדורה מיוחדת תחת הליינאפ : Private Edition. המהדורה ה -10 של גלנמורנג'י Private Edition שנקראת Allta, הושקה אמש גם בישראל.

לגלנמורנג'י קו מוצרים קבוע שמתחיל עם ה 10 הבסיסי, ואחיו הגדולים והמפונשים (לאחר פיניש בחביות מסוימות) לסאנטה, הנקטר ד'ור, קינטה רובן ועוד. אחת לשנה מנסה גל'נמורנג'י לצאת קצת מן הקפוסא ולבקבק לנו מהדורה מיוחדת, קצת שונה, לפעמים מוצלחת יותר לפעמים פחות, אבל אחרת,וזה מה שחשוב. יפה לראות מותג גדול כזה מנסה לחדש ולהתנסות, ולספק לנו חובבי הויסקי עוד משהו שלא ראינו וטעמנו עד כה. את כל האופרציה הזו מוביל ביד רמה Bill Lumsden , שהוא המזקק הראשי של גלנמורנג'י , או בתוארו הרשמי – ‘Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks’ .

מהדורות 'פרייבט אדישן' קודמות

מאחר והשנה זו השנה ה-10 למהדורות אלו נסקור בקצרה את 9 המהדורות הקודמות ולאחר מכן נדבר קצת על ה ALLTA, מה מיוחד בה ומה המוטיבציה מאחוריה:

קרדיט צילום : עמוד האינסטגרם של גלנמורנג'י

המהדורות המיוחדות של גלנמורנג'י עד היום:

  • מהדורה מס' 1 – Sonnalta PX – ויסקי בן 12 שפונש בחביות שרי PX (פדרו חימנז) – 2010
  • מהדורה מס' 2 – Finealta – מעט כבולית בחביות אמריקאיות חדשות , וחביות שרי – 2011
  • מהדורה מס' 3 – Artein – ויסקי בן 15 בפיניש חביות יין Sassicaia  איטלקי – 2012
  • מהדורה מס' 4 – Ealanta – יישון מלא למשך 19 שנה בחביות חדשות – 2013
  • מהדורה מס' 5 – Companta – פיניש יין בורגנדי ויין מעמק הרון – 2014
  • מהדורה מס' 6 – Tùsail  – הויסקי זוקק על בסיס שעורה מזן Maris Otter – שנת 2015
  • מהדורה מס' 7 – Milsean – פיניש בחביות יין פורטוגזי מתוק – 2016
  • מהדורה מס' 8 – Bacalta -פיניש חביות יין מדירה Malmsey ש'נאפו' בשמש – 2017
  • מהדורה מס' 9 – Spìos  – יישון מלא בחיות ויסקי שיפון לשעבר – 2018

קצת על ה Allta

אז מה מיוחד ב Allta, אתם שואלים? ובכן, השנה החליטו לבקבק משהו טיפה שונה, והשוני איננו בפיניש מיוחד, לאחר יישון מסורתי בחביות אקס-ברבן, ולא שימוש בשיעורה מזן טיפה שונה (כמו במהדורה מס' 6). השינוי הוא בשמרים המשמשים בתהליך התסיסה. ביל למסדן החליט לשחק עם סוג שמרים טיפה אחר. וכאן דרוש הסבר : רב המזקקות משתמשות בסוג שמרים די אחיד, מה שנקרא distiller's yeast, זן שמרים שפותח במיוחד בכי לאפשר מיצוי מיטבי של הסוכר והפיכתו לאלכוהול, בתהליך התסיסה- מה שקרוי בלעז "Yield". מטרת המזקקה להפיק כמה שיותר אלכוהול מה WASH.

גלנמורנג'י החליטו לההשתמש בסוג אחרי של שמרים – שמרי פרא שאפשר למצוא בשדות השיעורה הסמוכים למזקקה, באחוזת Cadboll . לאחר איסוף שיעורה, הוחלט לבודד מתוכה סוג אחד ויחיד של שמר פרא ששמו הלטיני Saccharomyces Diaemath . סוג השמרים הזה בודד, כאמור, במעבדה ובתהליך תעשייתי, הופקה כמות גדולה ותעשייתית של שמרים מהסוג הזה אך ורק לשימושה של מזקקת גלנמורנג'י. יש לשים לב שאמנם מדובר פה על שמרי פרא שגדלו בשדות בצורה טבעית, אבל היה כאן תהליך של בידוד רק של זן אחד מהם, ולכן זו לא תסיסת פרא במלוא מובן המילה, עדיין מדובר על יופי של רעיון. שמו כאמור ניתן לו בעקבות שמרי הפרא שכן בגאלית Allta משמעותו "פראי".

שמרי פרא בתסיסה

לאחר התסיסה עם אותם שמרי פרא, וזיקוק בצורה הרגילה, הוכנס התזקיק לחביות אקס-ברבן מילוי שני (בכדי לשמר כמה שיותר מאופי התזקיק שהושפע מהשמרים ופחות למסך אותו עם העץ הדומיננטי). במקור היה תכנון היה ליישן את הויסקי למשך 15 שנה בחביות מילוי שני, אבל לבסוף כנראה מאחר והעץ השפיע יותר מן המצופה, בוקבק הויסקי אחרי פחות מ 10 שנים בעץ (משהו כמו 7-8 שנים), וזו המהדורה המיוחדת של השנה. בתור אחד שלגם הרבה מאוד ויסקי שונה, מחביות שונות, שיעורה שונה, המשחק עם סוג השמרים הוא משהו שבד"כ לא קורה, וזה מעניין מאוד לראות את ההבדלים בתוצר הסופי כתוצאה מהשימוש בזן זה של שמרי פרא. נטעם?

גלנמורנג'י אלטה, 51.2% ,ללא ציון גיל

אף: יופי של אף, יש לנו פה משחק יפה של מתיקות ופאנקיות עם פרי הדר ווניל (בעיקר קליפות של תפוז, ואשכולית אדומה) וממתקים (שיערות סבתא, מרמשלו) לצד תבלינים (פלפל שחור,קינמון), ופרי (אגס ירוק,וטיפה נענע). היו כאלו שהרגישו שהוא צעיר קצת (ניו מייקי כמעה), אבל לא חשתי בזה בעצמי, והעץ היה מאוזן, ולא יותר מדי, לטעמי. בהחלט שונה מה DNA הרגיל של גלנמורנג'י (אם נשווה ל 10 למשל), אל תצפו לפאנק ברמות של רום, אבל אכן, יש פה קצת פאנקיות נעימה. יצא לי לשמוע על כאלו שמצאו כאן השקה מסויימת לבירה מזוקקת, זו או אחרת וכו' – אבל לא מצאתי ולו רמז קל בכיוון הזה. מדובר על אף מעניין וכייפי.

פה: הגוף שמנוני ומלא, ושוב יש לנו שילוב כייפי של מתיקות, יחד עם פרי הדר, מאלטיות נעימה ומאפים מתוקים, לצד גרידת לימון ואשכולית, טבלט סקוטי, ודבשיות נעימה, שמאוזנת יפה על ידי הלימון. העץ גם מורגש, אבל לא מודגש יתר על המידה ומאזן יפה את הטעמים וכ ומוסיף מורכבות. כיף ללגימה בחוזק חבית של 51.2%, גם ללא טיפה של מים, נגיש מאוד. "פראי" במידה.

סיומת: בינונית , מאלטית, מעט מנטה, עץ מתובל וגרידת לימון לצד מתיקות שנשארת לה.

סיכום:

סה"כ מדובר על יופי של Private Edition, לדידי אחת מהמעניינות, והטובות בשנים האחרונות. יש כאן סטייה מהסטייל הקבוע של המזקקה, וזה נהדר, לפחות לדעתי. זמין בארץ מהשבוע בחנויות המתמחות.

לחיים!

מקאלאן אדישן 4 – Edition

הלייבל גרסא לארה"ב (750 מל)

באחור אופנתי מגיעה לארצנו הקטנה הגרסא הרביעית בסדרת האדישנים של מקאלאן. גרסאות 1,2,3 התקבלו יפה מאוד, וגרסא מס' אחת אהובה במיוחד על האספנים. אדישן 2 היה הפייבוריט שלי בטעימה שערכנו בשנה שעברה וגם אחיו מס' 3 היה לא רע בכלל. אל תחפשו פה בשורה או חידושים מרחיקי לכת, יש בסדרות האלו בד"כ ויסקי טוב, שזורם עם קו המוצרים הכללי של מקאלאן ובא לתת לאוהבי המותג קצת חידוש ולהוסיף קצת פלפל להצע הויסקים הקבוע של המזקקה.

הפעם יש לנו מיקס של 7 סוגי חביות שחותנו יחדיו ליצירת הויסקי . על פי מקאלאן רצו ליצור פה שילוב של מסורת עם "חידוש" לכבוד הקמת המזקקה החדשה והמדוברת שהושקע בה הון רב ומחשבה רבה , ומחליפה את המזקקה הישנה.. לא ממש ברור לי מה החידוש בואטינג של כמה סוגי חביות די סטנדרטי… אבל נניח את זה בצד. מה שכן – זה מאוד נחמד שמקאלאן נכנסים לרמת פירוט כזו באשר למיקס החביות בבלנד הסופי:

  • חביות מסוג Butt מילוי שני אלון אמריקאי ואירופאי
  • חביות מילוי שני מסוג Hogshead אלון אמריקאי ואירופאי
  • חביות ממפעל החביות Vasyma מילוי ראשון אלון אמריקאי
  • חביות שרי Butt מבודגה Diego Martin Rosado אלון אירופאי
  • חביות שרי Butt מבודגה  Jose Y Miguel Martin גם הן אלון אירופאי
  • חביות מסוג Butt ו Puncheon מפעל החביות Tevasa  אלון אירופאי
  • חביות מסוג Hogshead ממפעל החביות Tevasa  אלון אירופאי

ארוע ההשקה לא אכזב, עם השקעה רבה בעיצוב, מיתוג, וויסקי נמזג כיד המלך ,לצד קוקטיילים על טהרת המקאלאן… אפילו מוזיאון קטן וחווית מציאות מדומה במזקקה החדשה היתה שם, אבל אני מניח שאת קוראי הבלוג מעניין יותר איך הויסקי, ולכן לרשמי הטעימה!

מקאלאן אדישן 4, 48.4% , כ 570 ש"ח +/-

אף: לא קשה להבחין שמדובר במקאלאן: האף מתחנף ומתקתק עם תבלינים אופיניים : ציפורן, אגוז מוסקט,וקינמון, מתקתקות שוקולדית, לצד צימוקים, וקליפת פרי הדר, יש עץ במינון נכון, וגם מתיקות נעימה .סה"כ אף קלאסי ונעים, מתובל במידה ועושה חשק ללגום.

פה: הפה עמוק יותר עם מתיקות נעימה ושוב שילוב של שרי, שוקולד, פאדג' ועץ מתובל, לצד פלפל חריף, קינמון וציפורן, וגם תפוח עץ מקורמל. השרי שולט כמובן, אבל לא מדובר על פצצת שרי. סה"כ מינון נכון. קל מאוד לאהוב אותו וללגום עוד, נגיש עגול, ועשוי טוב ללא ספק, אם כי, אין כאן חדש. מלאכת בלנדינג טובה כפי שיש לצפות מהמותג.

סיומת: שוקולד, שרי ותבלינים, לצד קרמל (מהסוג הטוב).

סיכום:

אין כאן בשורה חדשה או פרופיל שלא הכרנו, אבל מה שכן יש זה ויסקי טוב מאוד, עגול, מורכב מספיק שחובבי המזקקה והסטייל שלה יאהבו ללא ספק. המחיר הוא בד"כ לא שיקול כשמדובר על מקאלאן, והתמחור בארץ אמרו להיות דומה מאוד לזה שבחו"ל, כלומר קצת מתחת לרף 600 השקלים. יש לא מעט ויסקי טובים ממנו, גם בארץ במחיר הזה, אבל הם כמובן לא מקאלאן, ולויסקי הזה שוק משלו, כידוע ומותג חזק מאוד שאין צורך להרחיב עליו. אם אהבתם את המהדורות הקודמות, ורכשתם, אני מניח שתקנו גם את זו. אם תשאלו אותי, מהדורה מס.2 עשתה לי את זה קצת יותר, אבל היא כבר מזמן אזלה.

לחיים!

צמד ג'ינים חדשים (הבוטניסט, וקוטסוולדס)

ג'ין הוא קטגוריה רותחת בשנים האחרונות, בכל רחבי אירופה צצות מזקקות ג'ין בוטיק, קראפט, או איך שתקראו להן כפטריות לאחר הגשם. הקטגוריה הזו שהייתה רדומה משך שנים רבות, חווה עדנה חדשה. הרבה מאוד מזקקות ויסקי חדשות לא טומנות ידן בצלחת ומזקקות ג'ין בנוסף לויסקי. הייתרון שבייצור ג'ין לעומת וויסקי ברור, בעיקר בשנים הראשונות של המזקקה – אין צורך ביישון, והמוצר זמין לשיווק מיידית אחרי הזיקוק. והרי להכין ג'ין זה קל מאוד : קונים אלכוהול ניטרלי ממקור כלשהו, משרים בו תבלינים שונים (מה שקרוי BOTANICALS בז'רגון), מזקקים בצורה זו או אחרת, ו voila! יש לכם ג'ין שקוף ולא מיושן, שניתן לבקבק ולמכור מיידית. להכין ג'ין זה לא קשה, אבל להכין אותו טוב (כמו כל דבר) זו כבר אומנות. תשכחו מלונדון DRY GIN קלאסי ומשעמם, ותחשבו על ג'ינים שונים ומשונים, שמשרים בהם גם פירות הדר, תבלינים איזוריים (אם מדובר על תבלינים מהים התיכון, או תבלינים מהאיזור שליד המזקקה) ותקבלו יופי של מנעד טעמים ווריאציה, וג'ינים שכיף ללגום גם נקי וגם עם טוניק או בקוקטיילים. כיף.

נחמד לראות את הצע הגי'נים בישראל הולך וגדל, וגם אם אנחנו עדיין רחוקים שנות אור ממבחר הג'ינים המטורף שתוכלו למצוא בחנויות מתמחות בחו"ל, גם בחנויות שלנו יש כמה וכמה ג'ינים מעניינים, ושניים מהם שמזוקקים על ידי מזקקות ויסקי בנוסף לליין הוויסקי הרגיל, נטעם היום.

הבוטניסט (ברוכלאדי)

הראשון הוא הוויסקי המצוין שמזקקת מזקקת ברוכלאדי THE BOTANIST. אין צורך להציג את ברוכלאדי, אחת המזקקות המעניינות ופורצות הדרך בכל מה שקשור לטרואר של וויסקי, שקיפות ויוזמה. המזקקה היא גם אחת הבודדות על האי(ובכלל) שפרט להלתתה של השיעורה מבצעת את כל תהליך ייצור הויסקי ONSITE, כלומר זיקוק, יישון ובקבוק. אבל נניח בצד את ייצור הוויסקי – לברוכאלדי יש דוד זיקוק יעודי להכנת ג'ין ויש לו גם סיפור מעניין. דוד הזיקוק שקיבל את השם UGLY BETTY, הובא על ידי ברוכלאדי ממזקקת INTERLEVEN, עבר שיפוץ והוכנס לחדר הזיקוק של ברכולאדי, ומשמש לזיקוק ג'ין בלבד. מדובר על סטיל מסוג LOMOND, כלומר מזקקת שיש בה אלמנטים נוספים של נחושת בצואר, אותם ניתן לכוון ולשלוט על כמות ה REFLUX בדומה ל COFFEY STILL, המשמשים לזיקוק רציף של ויסקי.

ה Botanicals

מה שמבדיל ג'ין מג'ין לרב הוא תמהיל התבלינים וה botanicals הייחודיים המושרים באלכוהול טרם הזיקוק וגם כאן הלכן ברוכלאדי עם האני מאמין שלהם, ונוסף ל 9 מרכיבים ותבליני ג'ין קלאסיים בחרו ב 22 תבלינים שנאספים ידנית על על האי ISLAY ומעשירים את טעמי הג'ין וכוללים גם שני סוגי גרגרי ערער (juniper) . בין 22 התבלינים תוכלו למצוא: שורש אנג'ליקה,קמומיל, קליפת קאסיה,פרחי אברש,תימין ועוד מני בוטניקלס שאני לא בטוח מה שמם בעברית, אבל מה שחשוב שכל 22 הבוטניקלס הללו גדלים על האי.. אם תתבוננו טוב בבקבוק, תוכלו לראות ששמות 22 הבוטניקלס מוטבעים על הזכוכית בשמם הלטיני. מדליק.

תהליך הזיקוק

תהליך ההכנה של הג'ין מתחיל עם בהשריית התבלינים (botanicals) למשך 12 שעות בתוך דוד הזיקוק לפני שמתחילים בחימום והעלאת הטמפרטורה ובתהליך הזיקוק. הזיקוק הוא איטי מאוד, ובשלב הראשון האדים יפגשו ברשת של 85 צינורות נחושת בצואר של דוד הזיקוק מה שמגדיל את שטח הפנים והמגע עם הנחושת שעוזרת לנו "לנקות" את התזקיק ולהפטר מחומרים שאיננו רוצים בתוצר הסופי, לאחר מכן האדים יפגשו מה שמכונה water box, שיקרר אותם וגורם לריפלוקס של מולקולות שומן כבדות שלא פגשו את רשת הנחושת. האדים שעוברים, בסופו של דבר יקוררו ויעובו, והנוזל זורם דרך ספיריט סייפ יחודי לדוד הזיקוק, והסטילמן דוגם אותו בכדי לקחת את ה middle cut התזקיק שאותו נרצה לאסוף ולבקבק, נקי ארומטי ונהדר.

"בטי הממכוערת" – דוד זיקוק הלומונד בברוכלאדי

הבנו, איך מכינים את הג'ין וממה הוא מורכב, אבל מה לגבי הטעם? ברור לי שרבים ישתו את הג'ין בקוקטייל או מעורבב עם מי טוניק, אבל מדובר בג'ין שכיף להכיר גם NEAT ולכן רשמי הטעימה..

הבוטניסט, 46% אלכוהול, 170-190 ש"ח

אף: יופי של אף עדין עם לא מעט פרי הדר, קליפות לימון, עלי מנטה, וכמובן ערער. יש גם לא מעט פרחוניות ורמזים לעלי מחט, וקמומיל, עדין וכיפי.

פה: יופי של פה, מרגיש שמנוני ומלא, שוב מתחילים עם גרידת לימון, מנטה חריפה מעט, ערער, ומעט מתיקות ונילית, קמומיל, ליקריץ ותפוז.

סיומת :מנטה, וטיפה מרירות של אשכולית.

Cotswolds distillery Gin – קוטסוולדס ג'ין

הג'ין הבא גם הוא מזוקק על ידי מזקקת ויסקי, אבל הפעם מזקקה צעירה ואנגלית ולא סקוטית, מזקקת ה COTSWOLDS שעליה כתבתי בפוסט קודם. המזקקה אמנם צעירה, אבל מזקקת ויסקי נהדר! והג'ין לא נופל ממנו. לא אכנס שוב להיסטוריה של המזקקה מוזמנים לקרוא יותר פה, אבל ג'ין כאמור הוא אחד התוצרים המהירים שמזקקות חדשות שמחות מאוד לייצר ולמכור מיד עם פתיחתן.

המזקקה בוחרת בקפידה את 9 הבוטניקלס שהם משרים בג'ין שלהם: גרגרי ערער ממקדוניה,כוסברה ממרוקו,ושורש אנג'ליקה מפולין, וכו'. לכל אלו הם מוסיפים לבנדר מקומי, ועלי דפנה ממצרים. גם את פרי ההדר הם מכניסים מקליפות של לימונים ואשכוליות טריים, ולא מיובשים בכדי לקבל כמה שיותר טעמים מהרכיבים הטריים.

הדגש הוא על איכות, ולכן משתמשים בכמות רבה מאוד של תבלינים , לטענתם משהו כמו כמות פי 10 של תבלינים מהרגיל בג'ינים אחרים בכדי להשיג עומק של טעמים, והאיכות כאן חשובה יותר מהכמות. הג'ין גם אינו מסונן בקירור לשמירה על כמה שיותר מהשמנים שנותנים לנו את הטעם, ולכן במגע עם קרח הנוזל יהפוך לעכור, בדיוק כמו ויסקי שאינו מסונן. הזיקוק הינו איטי מאוד, וככלל שמזקקים בצורה איטית, כך מקבלים יותר ראש וזנב של התזקיק , בהם לא משתמשים (אנחנו רוצים רק את ה CUT האמצעי). התזקיק ינוח חמישה ימים לאחר הזיקוק לפני מהילה במים שסוננו להוצאת המינרלים. תהליך זיקוק כזה נקרא
‘single-shot distillation’.

דוד הזיקוק בן 500 הליטר במזקקת קוטסוולדס

תהליך הזיקוק:

הכל מתחיל עם אלכוהול ניטרלי שמזוקק מחיטה בחוזק 96%, האלכוהול מסופק על ידי
Haymans  מחבל אסקס שבבריטניה והוא לחלוטין חסר טעם. הזיקוק מתרחש בדוד זיקוק קטן מאוד בן 500 ליטר שיותר על ידי Arnold Holstein בגרמניה. הדוד ממולא רק עד ל 4\3 מקיבולתו באלכוהול בכדי לוודא שיש לאדים מספיק מגע עם הנחושת בתהליך הזיקוק. לאחר הוספת הבוטניקלס הבסיסיים משרים אותם בדוד למשך 15 שעות, ובבוקר מוסיפים את שאר התבלינים והבוטניקלס האחרים. כאמור, בקוטסוולדס משתמשים במשהו כמו פי 10 מכמות התבלינים שבג'יינים תעשייתיים לקבלת טעם עשיר במיוחד. הלב של התזקיק שאותו זיקקנו לחוזק 83% נח משך 5 ימים לאחר הזיקוק וזאת , בכדי ליצור הרמוניזציה של הטעמים, טרם מהילה במים והורדת אחוז האלכוהול ל 46%. בתהליך הייצור לא מוסיפים שום ספיריט נוסף לתוצרי הזיקוק ולכן גם כמויות הג'ין בכל אצווה קטנות ביותר, משהו כמו אלפי בקבוקים בלבד.

קוטסוולדס ג'ין, 46% , 180 ש"ח

אף: ואו. האף ממש עוצמתי!, ומורגשת ארומה מאוד בולטת, מרוכזת וחזקה גם לפני שתקרבו את הכוס לאף. הרבה מאוד ערער,ליים, וגם לבנדר, עם אשכולית אדומה טרייה.

פה: גם הפה לא מאכזב, עם לא מעט הל, פרי הדר מתקתק וחמוץ , פלפל חריף,וגם ערער כצפוי, יש פה שילוב נהדרה של מתיקות, תיבול ורעננות של קליפות ההדר.

סיומת: מרירות נעימה, פלפל גרוס,אקליפטוס ווניל..

סיכום:

מדובר על שני ג'ינים שונים אבל מצויינים. הבוטניסט עדין ופרחוני יותר, אבל עדיין מורכב וכייפי, בעוד הג'ין של מזקקת קוטסוולדס הוא פצצת טעם, וניכר שהם אכן משרים כמות נכבדת של בוטניקלס לפני הזיקוק.

התמחור של שניהם די דומה. אם תשאלו אותי, ללגימה נטו הייתי הולך על ה COTSWOLDS מאחר והוא מאוד דומיננטי וארומתי, ואילו את הבוטניסט- שהוא נהדר בפני עצמו, אני רואה משתלב נהדר בערבובים למיניהם. שתי דוגמאות מצוינו לג'ינים חדשים ומשובחים שכיף לראות על המדפים בארץ. כן ירבו.

לחיים!

קילכומן SANAIG

מזקקת קילכומן הקטנה היא אחת המעניינות על האי איילה, ולו בגלל שהיא מזקקת-חווה  (במתכונת של מזקקות עבר) והיחידה שמבצעת את כל שלבי עשיית הויסקי לוקאלית במזקקה: מגידול השיעורה (זו חווה לעצם העניין,עם שדות וכלים חקלאיים), דרך הלתתה על רצפת הלתתה מסורתית, דרך זיקוק, יישון ובקבוק (יש להם קו בקבוק במזקקה).  בלי קשר לתהליך, מדובר על מזקקה צעירה אבל נהדרת שעושה ויסקי מצוין, החל בקו המוצרים הבסיסי שלה : מאכיר ביי, 100% איילה, וגם הסנאיג, שלא לדבר על סינגל קאסקים בפינישים או בחביות שרי, סוטרן, פורט וכדומה שקשה להשיג בארץ אבל בחו"ל יש ויש.

הויסקי כמו אחרים מהמזקקה קרוי על שם אתר שקרוב למזקקה על האי איילה –  ערוץ סלעי ממש ליד המזקקה, בשם SANAIG. מה שמייחד אותו הוא אחוז חביות שרי אולורוסו גבוהה , כאשר השאר הן חביות ברבן. הויסקי מבקובק ב 46% ללא סינון בקירור, וללא תוספת צבע. תענוג.

קילכומן SANAIG , כ 280 ש"ח, 46% אלכ'

אף: יופי של אף עם הרבה פירות מבושלים, שרי מודגש, ופירות יבשים (צימוקים, תאנים, שזיף מיובש), הרבה שרי שהולך מצוין עם העשן והכבול , רמזים לוניל וקרמל. קל לאהוב אף כזה, מתחנף וכייפי, והעשן נותן מימד נוסף, כיף!

פה: שמנוני, ועגול, שמתחיל עם קינמון חריף, פלפל, ותפוז בשל, וממשיך למחוזות מתוקים יותר של פירות יבשים,שוקולד ממולא צימוקים , ועשן מתוק, יין שרי ומתיקות, וזפת.

סיומת: סיומת ארוכה עם עשן, שוקולד, ופירות יבשים, מתקתקה עם רמז לזפת.

 

סיכום: ויסקי נהדר, נגיש ומתקתק עם פרופיל שרי מודגש, אבל גם וניל ותיבול מחביות הברבן. כייפי ללגימה, ולא מאוד יקר גם כן, והכי חשוב: זמין בחנויות ובאתרי ממכר הויסקי אונליין גם בארצנו הקטנה. כ-280 ש"ח ולעיתים טיפה פחות. חפשו אותו.

 

 

תזקיק חדש בארצנו – Brewer’s Gold

לא בכל יום מושק תזקיק חדש בישראל, וזו סיבה נהדרת  לפוסט חדש.

ובכן, על מה מדובר? בגדול אפשר להגדיר אותו כבירה מזוקקת, בדומה למה שראינו במוצרים של מזקקת רמת הגולן של דוד ציבל. מה ששונה הוא שכאן בניגוד לשתי הבירות המזוקקות והמיושנות בחביות אלו או אחרות של מזקקת רמת הגולן , בחרה חברת טמפו ללכת על תזקיק ניו מייקי שלא שהה בחבית כלל וכלל. בחירה לא שגרתית ודי "אמיצה" יגידו אחרים, מאחר וניו מייק או תזקיק אינו סגמנט פופלרי בארצנו, וגם לא ממש בעולם. אמנם תזקיקים "לבנים" כגון ג'ין, וודקה וכדומה נמכרים יפה, אך לניו מייק אין את ארומות התבלינים הבוטנים של הג'ין, ומצד שני, הוא אינו ניטרלי בטעמו כמו הוודקה. מניח שהם מכוונים לשוק המיקסולוגיה והקוקטיילים, עם קריצה לחובבי תזקיקים שבא להם קצת גיוון. בכל אופן מדובר על מוצר שזוקק בכמות קטנה, סה"כ 1881 בקבוקים של חצי ליטר שמזכירים מאוד את בקבוקי הJENEVR או ה KORENWIJN ההולנדים.

הזיקוק עצמו בוצע במזקקת MILK & HONEY התל אביבית, כלומר זיקוק דודי, כפול.

הבסיס לתזקיק היא בירה "גולדסטאר" הותיקה והידועה. לא אחת מהבירות המעניינות בעולם, אבל כחומר גלם – הינו יותר  מראוי  לזיקוק, על כך אין עוררין. יש כאלו שיעירו שלא מדובר על הבירה  הכי איכותית שניתן למצוא בארץ, ואני נוטה להסכים. אולם, עם על הרגשות המעורבים שיש לי כלפי גודסטאר, החלטתי לטעום את התזקיק ללא דיעה קדומה, או לפחות לנסות.

גולדסטאר ברואר'ס גולד , 43% , 150 ש"ח

אף: האף עדין מאוד וניו מייקי קלאסי, פירותי ורענן, עם תפוחים אגסים והרבה ממתק בננה (בננית למי שמכיר), קצת מסטיק של פעם, ואלכוהול. די עדין ועגול, זיקוק טוב כפי שניתן לצפות מהחבר'ה במילק & האני.

פה: הפה קצת יותר מלא מהאף: עקצוץ של אלכוהול לפתיחה ואז  שוב פירות, טיפה מרירות (לא יודע אם זה מהכשות), שנפאס אגס, קליפות אשכולית, ותבלינים, רמזים לבצק מתוק.

סיומת: קצרה-בינונית עם קליפות הדר, מרירות נעימה ותפוח.

סיכום:

סה"כ מדובר על ניו מייק עדין וטיפה'לה מריר, עם הרבה פרי באף,בפה ומרירות שמאזנת את המתיקות הכה אופיינית.  לא יודע בדיוק למי מכוונים כאן אנשי טמפו , אבל לא רואה את עצמי לוגם את התזקיק הזה על בסיס יומי. זה נחמד כקוריוז, או כתזקיק שיכול להוות אפריטיף, וכמובן מניח שבעיקר לקוקטיילים ומיקסים. המחיר כ- 150 ש"ח לבקבוק של 700 מ"ל גם אינו זול במיוחד.

ניתן לרכוש ברשת חנויות האלכוהול הרמיטאז' וברים מובחרים.

 

 

 

מילק אנד האני יאנג סינגל מאלט – האחרון

מזקקת מילק אנד האני ערכה ארוע עיתונאים בשבוע שעבר בו הציגה את היאנג סינגל מאלט, האחרון שלהם מאחר ובשנה הבאה, 2019 ישחררו את הסינגל מאלט בן השלוש הראשון, שימשיך שהגיע לפרקו כמוצר קבוע בפורטפוליו בניגוד לגרסה בת השלוש הניסיונית והמצומצמת ששוחררה בשנה שעברה. בנוסף, סיכמה המיזקקה את שנת 2018 שהייתה שנה חשובה מאוד עבורה, בה קרו כמה וכמה שינויים , אותם נסקור מייד לפני שנטעם את הויסקי ה"חדש".

ייצור וייצוא- המזקקה מדווחת כי בשנה האחרונה הרחיבה את פעילות הייצוא וכי למעלה מ- 72% מכלל תוצריה מיוצאים ונמכרים בחו"ל. בין מדינות הייצוא ניתן למצוא את הולנד, בלגיה, אנגליה, פולין, צרפת, איטליה וגרמניה, כל אלו נבחרו בקפידה רבה כשווקים רלוונטיים למוצרי המזקקה. בכוונת המזקקה להרחיב את הייצוא גם לשוק האמריקאי במהלך 2019. בשנה האחרונה הרחיבה המזקקה את שיווק מוצריה לכ- 250 נקודות מכירה בישראל.

בכל שנה מבשלת המזקקה 450 טון לתת בשנה, מייצרת 170,000 ליטרים של ספיריט וממלאת מעל 800 חביות, יש לציין כי החודש ציינו במזקקה רגע חגיגי שבו מילאו את החבית ה-1000. מחסן החביות של המזקקה יכול להכיל לא פחות מ- 2,500 חביות.

התרחבות המזקקה- בעקבות התרחבות פעילות המזקקה בארץ והיקף הייצוא ההולך וגדל, הכפילה את שטחה ברחוב התחייה ביפו  למעל- 2,000 מ"ר  והיא צפויה להגדיל את יכולות הייצור שלה ב20% בתחילת 2019

מרכז המבקרים- מרכז המבקרים נפתח באפריל- 2016 ומאז פקדו אותו למעלה מ- 12,000 אנשים מהארץ והעולם. במרכז המבקרים ניתן לראות את תהליך הייצור של הוויסקי, לבקר בחדר החביות וליהנות מסדנאות שונות. מרכז המבקרים פונה לקהל חובב אלכוהול, לתיירים וכמו כן לארגונים עסקיים ולתעשייה. כל סיור משולב עם טעימות ממגוון תוצרי המזקקה. בשנת 2019 מרכז המבקרים צפוי לארח למעלה מ-10,000 מבקרים נוספים.

כאמור,היאנג סינגל מאלט הושק במעמד האירוע, המהדורה  כוללת כ- 4,000 בקבוקים, בלנד של חבית אקס ברבן וחבית יין אדום שיושנו למשך כשנה .המהדורה הזו היא האחרונה לפני השקת הוויסקי סינגל מאלט המסחרי והיא מאפשרת הצצה מוקדמת לוויסקי הקלאסי, אשר מאפייניה דומים לסינגל מאלט העתידי. היא מספרת את הסיפור הייחודי של זמן, אקלים, עץ וחומרי גלם מובחרים. 46% אלכוהול.

אחרי כל החדשות הללו, שנטעם?

יאנג סינגל מאלט, The Last one בן שנה , 46% , 189 ש"ח

אף: הרבה וניל באף, עם רמז לפירות אפויים, ופרי הדר. אלון קלוי, וקליפת תפוח עץ אדום, סה"כ יופי של אף, רענן וכייפי!

פה: הפה מרגיש טיפה יותר צעיר, עם נשיכה אלכוהולית קלה, וקצת חספוס, שחולף מהר מאוד ומפנה מקום למתיקות מאלטית נעימה, דבשיות וקצת טאנינים מחביות היין לצד פירות יבשים ושזיף.

סיומת: בינונית, חרפרפה עם פלפל שחור, ציפורן ועץ כאשר הפרי נמצא ברקע.

לסיכום: מדובר על יופי של ויסקי, כמובן לגילו (הוא רק בן שנה!), שמרמז על הבאות. סה"כ כייפי ללגימה, לא מחייבת. האף נהדר, והפיניש כייפי.

ממש מחכה לגרסה הבוגרת שלו ב 2019…