שיבאס 13 "אקסטרא" פיניש שיפון ופיניש שרי

למרות ששיבאס הוא ברנד שמזוהה בעיקר עם קהל מבוגר ושמרני, מחדשים בשיבאס כל הזמן ולא שוקטים על השמרים. אני מניח שהם פונים לקהל צעיר יותר ובהתאם לרוח התקופה עושים לא מעט נסיונות שלא היו מביישים גם בתי בלנדינג ומזקקות קטנות יותר : חביות מיזונארה, עץ צרפתי ועכשיו שני ביטויים בני 13 שמפונשים (מבלים חלק מחייהם בחבית מסוג נוסף) הראשון בחביות RYE לשעבר , כלומר ויסקי שיפון אמריקאי (שיבאס לא חושפים את מקורו למרות שניסינו), והשני בחביות שרי OLOROSO.

מבט על הבקבוק והאריזה, מבהיר לנו שמדובר פה על ניסיון נוסף לקרוץ לקהל חדש,עיצוב סדרת שיבאס 13 הינו תוצר של יצירת אמן הגרפיטי הידוע גרג' גוסל, מה שנותן נופך מודרני וקצת צעקני לטעמי לבקבוק הקלאסי.

מדובר על ויסקי שרק חלקו מפונש בחביות (לא ברור מה אחוז הויסקי שעבר פיניש), כך שיש לצפות להשפעה לא קיצונית על התזקיק, אבל עדיין, מדובר על פרופיל טעם חדש עבור אלו ששומרים אמונים לשיבאס.

נפגשנו אמש בפאב החדש והיפה במרכז ההדרכה של חברת טמפו בנתניה (טמפו הם יבואני שיבאס). אחרי חודשים רבים ללא ארועים עם אנשים וטעימות בעיקר בזום, היתה זו חוויה נעימה במיוחד, הן לפגוש חברים ותיקים מסצנת הויסקי בארץ (בעיקר כתבים) והן את צוות טמפו שמטפל במותג שיבאס. ישבנו לטעום את שני הויסקים לאחר הצגה קצרה שלהם על ידי רני משלנו, ועברנו לטעימה בזום עם מנהלי המותג בסקוטלנד ובלונדון.

שיבאס 13 פיניש שיפון (RYE)

מדובר על ויסקי עם אף נעים ומעט תפוזי, לצד שוקולד ולא מעט תבלינים שמגיעים אלינו מהשיפון סה"כ ההשפיה של השיפון ניכרת ומעניינת אם כי לא דומיננטית מדי. הפה גם כן,מתובל עם ריבת הדר, תבלינים, ג'ינגר וקינמון לצד שוקולד חלב ודבשיות.

ויסקי מעניין שישמש יופי של בסיס לקוקטיילים או ללגימה לא מחייבת.

שיבאס 13 פיניש שרי OLOROSO

האף כאן פירותי ונעים, עם הרבה תפוח אדום בשל, לצד רמזים לאגס, ומלון, שרי ומעט קינמון וגינג'ר. הפה מאוד עגול, עם קרמל , הרבה וניל, לצד אגוזיות ופרי בשל ונעים, לצד תבלינים וחרפרפות נעימה.

ויסקי מאוד מתחנף ונעים ללגימה, ולדעתי יתקבל באהדה על ידי חובבי המותג, הוא עגול יותר ומתקתק מהשיבאס שאנחנו רגילים אליו, ומאוד CROWD PLEASER ללא ספק.

תמחור: טמפו משווקים אותו במחיר 133 ש"ח מומלץ לצרכן, בהחלט מחיר טוב וראוי (ואף זול יותר מהמחיר שלו בבריטניה). יפה מאוד.

אם כן, שני בלנדד ויסקים חדשים, אמנם לא פורצי דרך, אבל סה"כ עוד אופציה לחסידי המותג הותיקים והצעירים כאחד.

* יש לציין ששיבאס הוציאו 4 ביטויים בסדרה של 13 שנה זו, שניים מהם לא מגיעים בשלב זה לישראל (פיניש רום ופיניש טקילה), נקווה שגם הם יגיעו אלינו בשלב כלשהו.

גלנליווט 13, חבית יחידה (סיגנטורי) עבור יום ההולדת ה-5 של SIPIL

סינגל קאסק לשוק הישראלי? למה לא

יבואנית סיגנטורי בישראל חברת סיפיל חוגגת 5 שנים בעסקי המשקאות, ולכבוד המאורע המשמח בקבקה חבית שלמה ע"י המבקבק העצמאי המצוין סיגנטורי. מדובר על ויסקי שזוקק במזקקת גלנליווט ששהה בחבית שרי משך 13 שנה, בוקבק בחוזק של 50.7% ללא סינון בקירור, צבע וכדומה. סה"כ 786 בקבוקים כולם מיועדים לשוק הישראלי. אז נכון שגלנליווט היא אחת המזקקות הגדולות והמפורסמות, ואת גרסאות הבסיס ה 12,15,18 וכו' ניתן להשיג בארץ, אבל פה אנחנו מדברים על חיה טיפה שונה, מאחר ומדובר בחוזק חבית ועל חבית בודדה שאמורה להיות מצויינת. נטעם?

גלנליווט 13 שנה, (סיגנטורי) ,חבית מספר 900261, 50.7%, 340 ש"ח

אף: למרות שמדובר על חבית שרי שבה יושן התזקיק למשך 13 שנה, אין פה מפלצת שרי או פצצת שרי כפי שנוטים לקרוא להן, אלא יש פה ויסקי מורכב שלא מרגיש 50% באף… מתחילים עם פירות אדומים וניל ומתיקות לצד ממתקים של פעם, קליפת בננה , תפוח מסוכר ונגיעה של תפוזים דם בשלים מאוד. ברקע פירות יבשים: בעיקר צימוקים, ולדר פירות עם רמיזות ליין שרי חמצמץ שמתגלים לאחר כמה דקות בכוס. סה"כ מאוזן ומורכב.

פה: הפה מרגיש הרבה יותר מלא ועוצמתי מהאף, שמנוני וממלא את החיך – יש כאן יותר השפעה של פירות יבשים, עם תבלינים , שוב תפוח מסוכר, צימוקים, תאנים יבשות, וגם תמרים. השרי משחק תפקיד ראשי פה בניגוד לאף, לצד רמזים של ריבת תפוז ותבלינים כמו כן חריפות של צ'ילי לצד שוקולד שמגיעים לקראת הסיומת.

סיומת: פירות יבשים, קרמל, תבלינים וגם עץ. בינוני-ארוך.

סיכום:

מדובר על וויסקי טוב מאוד, כייפי, וקל לשתייה, חובבי השרי ימצאו בו מה שהם מחפשים, אבל מאחר ואין פה פצצת שרי אמיתית, הוא יתקבל באהבה על ידי אלו שגם פחות אוהבים מתיקות מופרזת בויסקי. יופי של חבית, וויסקי שקל ללגום ממנו יותר מכוס אחת (זה די מתבקש) דוגמא יפה לגלנליווט שרי מאוזן. אידאלי לחורף הקליל שלנו.

זמין אונליין בלבד באתר SIPIL.

ווטרפורד וויסקי שיסטאון 1.2

תמיד כיף לראות עוד מזקקה שטרם יובאה לארץ מגיעה לחנויות פה על ידי יבוא ישיר וקבוע, ובמיוחד משמח לראות את המזקקה המעניינת הזו : ווטרפורד מצטרפת להצע הויסקי של דרך היין.

קצת על המזקקה

למי שלא שמע על ווטרפורד : מדובר על מזקקה צעירה באירלנד שהקים מארק רנייר לשעבר מברוכלאדי. מארק הוא שועל ויסקי ותיק והוא עושה דברים נהדרים בווטרפורד. המזקקה חרטה על דגלה את השקיפות, והיא מספקת לנו אינסוף נתונים על כל ויסקי שהיא מוציאה. הויסקי שאותו נטעם היום הוא אחד מסדרת הסינגל פארם. סינגל פארם משמעו – כל השיעורה לזיקוק הויסקי מגיעה מחווה אחת, ומחקלאי אחד, כלומר יש התייחסות לטרואר של השיעורה, מה שבד"כ אינו קורה ברב המזקקות.

ווטרפורד נמצאים בקשר ישיר עם החקלאים, ומבקבקים ויסקים באצוות שונות עבור כל אחד מהזיקוקים מחוות אלו. באתר שלהם ניתן למצוא מידע על כל שדה, כל חקלאי, הכל במיקום, סוג האדמה, תאריכי הזריעה והקציר, משך הבישול, זיקוק, סוגי חביות (חבית חבית) אפילו קטעי סאונד מהשדה שבו גודלה השיעורה. עושר מידע מטורף! שלא תמצאו באף מזקקה אחרת. נהדר לגיקי הויסקי כמוני. לא מאמינים? הכנסו לאתר המזקקה עבור הויסקי הזה, שווה הצצה.

ועכשיו נטעם?

ווטרפורד שיסטאון, אצווה 1.2 – WATERFORD SHEESTWON, 50%

אף: האף מאוד פירותי ומתוק בתחילה עם אפרסק, תפוח ואגסים טריים, עוגת פירות וגם לא מעט וניל ובצק מתקתק וטרי. יש גם תפוזיות נעימה ותבלינים כגון קינמון ופלפל שחור לא מועט, שנותן יופי של איזון לפירות ולוניל לצד קיק של ג'ינג'ר. יופי של התחלה!

פה: הפה מאוד מאלטי ומתקתק עם פירות מבושלים (תפוח ואגס) לצד תבלינים (שוב יש כאן לא מעט פלפל שחור טחון וג'ינג'ר) ששוככים אחרי כמה שניות וחושפים צד קרמי וונילי עם גלידת וניל, ליד תפוזי דם בשלים ופלפל לבן.

סיומת : הסיומת בינונית ומתובלת עם ריבת תפוז דם, ורמזים לשוקולד מנטה ומאלטיות נעימה.

סיכום

יופי של ויסקי, שמרגיש מבוגר ועשוי היטב הרבה יותר משלוש שנותיו. מרשים לראות איך המזקקה הזו מוציאה תוצרים כאלו אחרי פרק זמן קצתר ועוד באירלנד ולא באקלים חם. נמשיך ונעקב בעניין אחרי הוצאות הסינגל פארם שלהם. מומלץ.

זמין ברשת "דרך היין" יחד עם ביטוי נוסף, כ 320 ש"ח, וכן בחנויות המתמחות השונות.

גלנליווט Captain’s Reserve

לקראת החגים השיקו בישראל (באחור אופנתי די משמעותי של כמעט שנה, יש לומר) את מהדורת הקפטנ'ס ריזרב של גלנליווט. בגדול מדובר על ויסקי ללא ציון גיל, שיושן במיקס של חביות שרי וברבן ופונש בחביות קוניאק. לא איזה פיניש שלא נוסה קודם כן? אבל טיפה שונה מהפרופיל הגלנליווטי הקלאסי.

בארץ התמחור שלו די הוגן, כ-200 ש"ח אבל תוכלו למצוא אותו במבצעים בחנויות שונות בהרבה מתחת ל 200, מחיר מקביל לחו"ל.

גלנליווט, Captain’s Reserve, חוזק 40%

אף: האף מתוק עם דבשיות נעימה, ריבת פרי מתקתקה, ופירות כמו אפרסק ואגס לצד תבלינים : קינמון, ציפורן ותפוזים בשלים גם כן. יש רמז קל לסבוניות (פרחוניות אם תרצו) , אבל ממש בקטנה, והוא חולף די מהר. סה"כ אף מזמין, אם כי מרגיש צעיר.

פה: ממשיכים עם פרי הדר (בעיקר תפוז דם, ומנדרינות בשלות), סירופ מתקתק, אפרסק ואגס בשל, לצד השפעות מחביות השרי והקוניאק : שוקולד חלב, צימוקים, קקאו ועץ אלון. הפה קצת מימי לטעמי, וחסר לי קצת גוף, היה נחמד לנסות אותו ב46% ומעלה.

סיומת: שוקולד מריר, מתובל עם מתיקות של שרי ורמזים לפירות יבשים בעיקר צימוקים.

לסיכום: מדובר על ויסקי לא רע, אם כי לא חדשני. הוא כייפי לשתיה, וקל לשתות ממנו לא מעט, אם כי הגוף שלו קליל מדי לטעמי, וגם השפעת הקוניאק לא מאוד גדולה. התמחור שלו כויסקי מתחת ל 200 ש"ח מתאים לגמרי מבחינתי. אני די בטוח שהוא יהיה אהוב על שתייני ויסקי מתחילים או בלתי מתיימרים.

לחיים!

בירה מלכה מזוקקת

בירה מזוקקת אינו קומנספט חדש במחוזותינו, בעבר סיקרתי תזקיק מבוסס על בירת גולדסטאר, כמו כן מזקקת גולני עומדת מאחורי כמה מהדורות של בירה מזוקקת (מבירה בזלת). והנה, גם מבשלת הבירה "מלכה" מוציאה מהדורה מזוקקת של הבירה שלה.

קצת רקע

מלכה מזוקקת, נולדה כתוצאה משיתוף פעולה בין חברת בירה מלכה לחברת ורסטיל. החבירה נוצרה בשנת 2018, במטרה לזקק בירה בוטיק ישראלית לכדי תזקיק מעניין ואיכותי.במשך שנתיים שקדו יחד אנשי בירה מלכה עם אנשי ורסטיל על הפקת המשקה. באותה התקופה יצאו מהמבשלה מיכלי ענק מלאים בבירה מלכה הבהירה לכיוון המזקקה, אשר שלחה בחזרה את המלכה המזוקקת בבקבוקונים קטנים. על כל בקבוקון צוין בכתב , מספר הניסוי, תאריך המילוי ואחוז האלכוהול. כל זאת, עד אשר הגיעו לתוצר הרצוי.

המהדורה הראשונה של מלכה המזוקקת כוללת 1,000 בקבוקים ממוספרים, בנפח של 500 מ"ל ו-44.4% אלכוהול, התמחור עומד על 158  ₪ בחנות המקוונת של המבשלה.

ועכשיו נטעם:

מלכה מזוקקת , 44.4% , 158  ₪  

אף: האף פרחוני ורענן עם רמזים לכשות עדינה, פרחי בר, דבשה, וניל ושנאפס אגס ואפרסק לצד מתיקות נעימה, פלפ לבן ורמזים לזרעי כוסברה ופרחי הדר עם מי ורדים. מאוד פרחוני ונעים.

פה: הפה פחות פרחוני, ויותר ונילי עם דגנים, דבש , קליפות הדר (אשכולית) ושוב רמזים לזרעי כוסברה. הכשות מורגשת גם כאן, עם מרירות נעימה, ועשבוניות כלשהי לצד קליפות ההדר והפלפל.

סיומת: בינונית, קליפות הדר, אשכולית אדומה וכשות.

ובכן?

סה"כ מדובר פה על תזקיק מצוין, עשוי כהלכה, עשיר בארומות וטעמים, שמשמרים גם את הכשות, וההדר לצד מתיקות נעימה ואף עדין ומלא מי ורדים ופרחים. יופי ללגימה נקי, או לשילוב בקוקטייל. עבודה יפה מאוד של ורסטיל, יש לציין. 158 ש"ח לחצי ליטר (220 ש"ח ל700 מל בחישוב קצר) אינו מחיר זול כלל ועיקר לתזקיק שלא עבר יישון וכדומה, ללא ספק. עם זאת מדובר על מוצר מעניין מאוד, ועל קניה טובה לכל חובב תזקיקים באשר הוא. בטוחני ש 1,000 הבקבוקים ימכרו היטב.

לחיים!

מזקקת ירושלמי – "הר מוריה" סינגל מאלט צעיר ראשון

מזקקת ירושלמי, ממוקצת במושב ליד ירושלים, ומזקקת ויסקי מעושן וכבולי בלבד. זו המזקקה הישראלית היחידה שעושה כן משיעורה מולתת כבולית. לפני כמה חודשים סיקרתי תזקיקים צעירים שלה , והיום היא משיקה ביטוי ראשון בשם "הר מוריה". לא מדובר על ויסקי מאחר והתזקיק אינו בן 3 (המזקקה פעילה רק כשנה אז עשו את החשבון), אבל מדובר על אבן דרך בהסטוריה של המזקקה וזה תמיד כיף.

הסינגל מאלט הצעיר והכבולי (35 PPM או חלקים למליון שמייצגים את ריכוז הפנולים או מידת העישון), שהה בקומבינציה של חביות רום לשעבר, וחביות חדשות מעץ אלון צרפתי, מבוקבק ב 46.3% , סה"כ 1,500 בקבוקים באצווה הראשונה, אחריה תגיע עוד אחת.

לפני שנתחיל בטעימה, שווה להתייחס לבקבוק המרשים ולעיצוב הנאה, וניכר שהשקיעו במיצוב יוקרתי ונאה לבקבוק על אף גילו הצעיר. עבודה יפה.

מזקקת ירושלמי – "הר מוריה" סינגל מאלט צעיר, 46.3% , 220 ש"ח

אף: במזיגה ראשונה האף מרגיש צעיר, וקצת לא מפוקס, וכדאי לתת לו כמה דקות בכוס בכדי לנשום. אחרי כמה דקות מגיעות ארומות עגולות ונעימות יותר של המון וניל, קרמל, טופי ותבלינים (קינמון, פלפל גרוס), ההמשך מזכיר סירופ מתקתק, קצת חריכה ועשן מתוק. אף מאוד נעים ומזמין.

פה: מריר ומתוק, עם עץ מריר לצד רמזים לניו מייק, תבלינים (פלפל, וצ'ילי), פיח ועץ חרוך לצד וניל, וקרמל. גוף מלא ושמנוני, שממלא את הפה, ודורש עוד לגימה.

סיומת : סיומת ארוכה עם תבלינים , מרירות פיח, טופי ועשן מתקתק.

סיכום:

למרות שמדובר על תזקיק צעיר, הוא עשוי היטב, ובתגבר על מחלות הילדות, וזה מרשים. העץ החדש עובד יפה עם התזקיק המעושן ומוסיף מתיקות, תבלינים והרבה וניל. אמנם לא מדובר על המשקה המורכב ביותר אבל לגילו , לא ציפיתי ליותר, ואף הופתעתי לטובה.סה"כ זה דראם מהנה לשתיה, כייפי ונגיש, חובבי ויסקי מעושן, יהנו ממנו מאוד. עבודה יפה של המזקקה, ללא ספק.

זו ירית פתיחה ראשונה, שאחריה אמורים להגיע עוד תזקיקים (הפעם סינגל קאסקים) כמו כן צפויה אצווה 2 של עוד 1,500 בקבוקים בהמשך השנה.

סדרת האלמנטס החדשה של מזקקת מילק & האני

מזקקת מילק& האני הוסיפה לאחרונה שלושה ביטויים קבועים לסדרת הויסקים שלה (המיושנים לפחות 3 שנים), ולכבוד הארוע ערכו טעימת זום ברוח התקופה… זה תמיד נחמד לראות מזקקות חדשות גדלות ומוסיפות ביטויים חדשים ובוגרים יותר (הכל יחסי, כן?).

הביטוי הראשון איתו התחלנו את הערב היה הקלאסיק ששוחרר זה מכבר, אבל מאחר והוא "הבסיס" שווה טעימה נוספת לפני שנכנס לפינישים השונים.

מילק & האני קלאסיק , 46% , 220 ש"ח

זהו הביטוי המסחרי הראשון שיושן מעל 3 שנים של המזקקה. הויסקי שהה בחביות אקס-ברבן וחביות יין אדום לשעבר STR (shaven,toasted, recharred).

אף: הויסקי הזה דורש זמן בכוס בכדי להיפתח כמו שצריך, לכן תנו לו כמה דקות בכוס לפני הלגימה וההרחה הראשונית – אתם תודו לי. בתחילה הוא קצת קשוח אבל כמה דקות בכוס חושפות ויסקי מתקתק, ונילי עם קליפות פרי הדר, עץ אלון ופירותיות עדינה – משהו שמזכיר תות ודובדבן בשל – מה שמגיע בודאי מחביות היין האדום STR. סה"כ מאוד רגוע, מאוזן ונעים.

פה: קל מאוד לשתיה עם גוף קליל, יש לנו פה וניל, עץ ומתיקות נעימה של השיעורה, לצד תבלינים כגון פלפל שחור וג'ינג'ר שמשתלבים יפה. יבש ככל שהסיומת מתקרבת.

סיומת: קצרה ומתקתקה עם עץ אלון, תבלינים, שוקולד מריר ועץ חרוך.

לסיכום : ויסקי כניסה צעיר וכייפי שלא סובל ממחלות ילדות של ויסקים צעירים מאוד, עשוי כהלכה – מלאכת הבלנדינג טובה מאוד. ב 200 ש"ח התמחור גם לא רע בכלל. יופי של יריית פתיחה.

ציון: 80/100

נמשיך עם הביטוי הראשון בסדרת ה ELEMENTS – חבית השרי. הויסקי יושן בחביות שרי כשר שהוכנו ותובלו בשרי כשר במיוחד בבודגה בחרז, ספרד – הכל בפיקוח רב ולפי התקנות (זהו הויסקי המיושן בשרי כשר הראשון בעולם , למיטב הבנתי). הויסקי יושן הן בחביות ברבן לשעבר והן בחביות שרי כאמור (מסוגי PX ואולורוסו) כמו כן בחביות יין אדום STR.

מילק & האני אלמנטס שרי , 46% , 249 ש"ח

אף: הרבה מאוד פרי אדום, ופירות יבשים : צימוקים, ודבלים עם עץ אלון שמאזן את המתיקות, כמו כן קליפות תפוז ולימון וגם רמזים לתפוז דם. ישנה גם ארומה של יין חמצמץ וחומץ בן-יין, שקדים ורמזים למרציפן, שוקולד וקרמל.

פה: גוף מלא עם הרבה מתיקות של שרי : עוד פרי אדום וכן פירות יבשים. לא מדובר פה על פצצת שרי (ביטוי לויסקים שהשרי בהם מאוד בולט ומאפיל על שאר הארומות והטעמים). יש איזון טוב של הפרי היבש, השוקולדיות והחמיצות (דובדבן חמוץ) לצד אלון קלוי.

סיומת : בינונית ושוקולדית, עץ, וטאנינים של יין, הולכת ויבשה.

סיכום: אם אתם מחפשים פצצת שרי – הגעתם למקום הלא נכון. השרי כאן דומיננטי אבל מאוזן על ידי חביות ה STR והברבן. שוב,עבודת בלנדינג טובה. ויסקי כייפי, מתקתק אבל לא מדי.

ציון : 84/100

הביטוי הבא הוא מהדורת חביות היין . המזקקה בחרה ליישן את הויסקי בחביות משובחות של יין אדום (כשר) ישראלי. תומר וטל שהנחו את טעימת הזום סיפרו שהם מתנסים גם עם חביות יין לבן (שבד"כ אינן פופלריות ליישון ויסקי -אבל יש גם דוגמאות לכף), אז ניתן לצפות למשהו מעניין בעתיד, אולי..

מילק & האני אלמנטס חבית יין , 46% , 249 ש"ח

אף: יופי של אף, מאוזן ובלי יותר מדי טאנינים, אם ציפיתם לכאלו – נכונה לכם הפתעה. פרי אדום, בעיקר פרי חמוץ, יש פה יין ללא ספק אבל האיזון נשמר והיין לא מאפיל על התזקיק. רמזים לפירות יבשים : בעיקר צימוקים לבנים, עץ אלון ומינרליות נעימה.

פה: גוף פחות מלא מביטוי השרי, עם מתיקות נעימה שמאוזנת על ידי חמיצות היין, מעט טאניני, אבל לא יותר מדי (אני אינני חובב ויסקים ייניים מדי), עץ, ווניל לצד פרחוניות נעימה ומינרליות.

סיומת: קצרה עם לדר פירות, צימוקים בהירים, טאנינים עדינים של יין, זג ענבים, וקינמון.

לסיכום: ויסקי מאוזן, וכייפי לשתיה. כמו שציינתי אני לא חסיד גדול של יישון ויסקי בחביות יין, אבל מאחר ופה יש איזון טוב, ולא מדובר על מפלצת יין טאנינית, הוא מאוד נגיש. המזקקה הצליחה לייצר ויסקי מאוזן שעדיין ברור שיושן בחביות יין.

ציון : 83/100

נסיים עם הביטוי האחרון והמעושן של המזקקה. לא מדובר על שיעורה מעושנת וכבולית (בזמנו המזקקה לא השתמשה בכזו, עכשיו כבר כן) אלא על יישון בחביות שבעבר הכילו ויסקי מעושן מהאי איילה. גם כאן יש לנו ערבוב של חביות ברבן וחביות אקס-ויסקי מאיילה.

מילק & האני אלמנטס חבי, כבולית , 46% , 249 ש"ח

אף: עשן עדיו מאוד, עם רמזים של כבול אדמתי, פיח ומינרליות. הכל לצד וניליות נעימה ומגע של פרי הדר. הוא מרגיש הרבה יותר בוגר מגילו הצעיר.

פה: העשן והפיח חזקים הרבה יותר בפה מאשר באף, כמו כן עץ חרוך, פלפל שחור , ג'ינג'ר ואדמה, לצד תבלינים.

סיומת: אורכה, עם כבול, עשן ופלפל, אדמתית ומעושנת.

לסיכום: יופי של ויסקי, ראש בראש עם בשרי קאסק, כפייבוריט שלי מהריינג'. מאוד מאוזן, אך עדיין כבולי ומעושן דיו. יפה מאוד.

ציון: 84/100

מילות סיכום:

תצוגה יפה של שלושה ביטויי ליבה – האלמנטס לא מאכזבים. המזקקה (והצוות ובמיוחד תומר )יכולה להיות גאה בעצמה על שהעמידה 3 ביטויים כאלו לאחר שלוש שנים של יישון. עבודת בלנדינג ויישון טובה מאוד. צריך לזכור עם כל זאת שמדובר על ויסקים בני שלוש, וכשכאלה הם אינם הויסקים המורכבים בעולם – אלא ויסקי כניסה לעולמה של המזקקה, שעוד נשמע ממנה רבות בשנים הקרובות – בכך אני בטוח.

כל הויסקים שכתבתי עליהם ניתנים לקניה בחנות המזקקה אונליין בלינק הבא. ניתן גם לקנות ערכת טעימות של כל ארבעת סוגי הויסקי שכתבתי עליהם בחנות המזקקה, אם לא לכם לקנות בקבוק שלם לפני שטעמתם – אחלה של רעיון.

לחיים!

מזקקת ירושלמי – הצצה

yerushalmi distillery – yerushalmidistillery

אתם ודאי מכירים את מזקקת "גולני" , שהקים דייויד ציבל בקצרין. דייויד לא נח לרגע ולפני כמה חודשים הקים מזקקה חדשה באיזור ירושלים בשם "ירושלמי". מזקקת ירושלמי תזקק ויסקי כבולי ומעושן בלבד. יצא לי לטעום את התזקיק הלבן שלהם (ניו מייק) וויסקי צעיר מאוד שיושן כמה חודשים, ממש בשבוע שעבר, וחשבתי לשתך אתכם, קוראי הבלוג ברשמים הראשוניים שלי מהם ומהמזקקה (טרם ביקרתי שם).

דייויד משתמש בכבול סקוטי מספייסייד, ובשיעורה מולתת הולנדית ליצירת הויסקי המעושן הישראלי שלו. שילוב מעניין.

תזקיק ירושלמי, ניו מייק, 63%

אף: יופי של אף נקי ומתקתק, יש כבול אבל לא המון, פירות טריים ועשן (הרבה פחות ממה שציפיתי לו מבחינת העשן). רמזים למזקל (העשן מאוד מזכיר),נקי ומתובל עם פלפל טחון טרי, רמזים לרסס ים ותבלינים.

פה: העשן הרבה יותר דומיננטי כאן מאשר באף, עם כמות יפה של כבול ועשן, אדמה ופיח, עוד פלפל שחור – חריף ואדמתי מאוד.

סיומת: סיומת ארוכה פלפלית, עם אדמתיות ופיח.

לסיכום : יופי של ניו מייק כבולי – פירותי במידה עם תפוח ואגס, עשן עדין ופלפל חריף ותבלינים בפה ובסיומת. התחלה טובה – הזיקוק נקי, ומכאן חבית טובה תוביל אותנו קדימה.

נמשיך עם אותו תזקיק, ששהה הפעם שישה חודשים בחבית אלון צרפתי.

סינגל מאלט צעיר בן 6 חודשים, חבית צרפתית , 62%

אף: האף מרגיש צעיר, אבל לא ממש צעיר כגילו (6 חודשים) – שזה כבר טוב. רמזים לניו מייק – פירות כמו תפוח ואגס שוב, עישון עדין, בתפוסת וניל, וטופי (מהחבית הצרפתית כמובן). יש מתיקות נעינה של דבש פרחי בר, ורמזים לפלפל שחור. המזקל שהיה דומיננטי בניו מייק נמצא גם פה, אבל בעוצמה נמוכה יותר. יש ללר ספק התקדמות יפה והתזקיק התבגר.

פה: כבול, אדמה ופלפל שחור בגל הראשון של הטעמים, לאחריהם חשים בעשן ותבלינים, פאדג' וניל ושבבי עץ. חריף ומתובל , שרף עצי מחט, תה כהה, וטאנינים מן העץ, עם סיומת מרירה ויבשה.

סיומת: מתקתק, פרפראות וניל, טאנינים, ועשן מעורב בפלפל שחור.

בשתי מילים: אין ספק שעדיין יש כאן עקבות של ניו מייק שמעידות על גילו הצעיר, אולם 6 חודשים בחבית הפכו את התזקיק לבוגר ומהנה יותר וגם מורכב יותר – ומהנה למדי. העשן והמזקליות העדינה מקבלים תוספת של מתיקות ועציות נעימה. אשמח לדגום את התזקיק הנ"ל לאחר ששהה בעץ עוד כמה חודשים – יש כאן התפתחות טובה מאוד.

אם אתם חובבי ויסקי מעושן (כמוני), שימו לב למזקקה הצעירה הזו. אם ימשיכו בכיוון הזה עתידים להגיע משם ויסקים מעושנים טובים מאוד. תענוג! בהחלט תוספת חיובית למזקקות הויסקי הישראליות שתופסות תאוצה. מקווה מאוד לבקר בקרוב במזקקה ולעדכן משם.

חג שבועות שמח!

שני ויסקים יפנים חדשים בארץ

הויסקי היפני צבר פופלריות רבה בשנים האחרונות, ויצרנים רבים מצטרפים ורוכבים על הגל. לארצנו הקטנה הגיעו שני יפאנים חדשים (ביבוא של בנא משקאות) שאני מודה שזו פעם ראשונה שאני נתקל בהם או טועם אותם.

ויסקי שינובו – Shinobu 

ויסקי שינובו יוצר במזקקת שינובו הממוקמת במחוז ניגאטה ביפן הידועה בשמה "שלושה לבנים". שלושת האוצרות הלבנים הם סאקה, שלג ואורז. מקום של מים טהורים. המילה שינובו, בהקשר לעולם הוויסקי, פירושה "סבלנות", הסבלנות הנדרשת לייצור הוויסקי. זה גם קשור לשליטה עצמית. במשמעויות אחרות מדובר גם על סיבולת, התמדה, טוהר, כוונה ואמונה. כל הדברים הטובים בכל מה שקשור לייצור ויסקי.משאבים רבים הושקעו ביצירת השינובו דרך התחלת היישון בחביות שרי ובורבון עם סיומת בחביות עץ אלון מיזונארה יפניות. הוויסקי עשוי 50% מאלט ויסקי, 50% דגנים.

* שימו לב שויסקי יפני הוא הגדרה מאוד נזילה. כל ויסקי שמבוקבק ביפאן גם אם לא זוקק שם יכול להקרא "ויסקי יפני" וכאן, כנראה מדובר על ערבוב של ויסקי יפני וויסקי סקוטי.לא שזה רע (זה קורה גם בבלנדים של מזקקות ידועות כמו ניקה) – רק כדאי להיות מודעים לדקויות.

רשמים: מדובר על בלנד קליל ונעים, הגריין די בולט בו, ולצד מתיקות והוא יהיה אידאלי לערבוב קוקטיילים או לשתייה בצורה MIZUARI יפני – כלומר כוס הייבול עם הרבה קרח. לא רע לימות הקיץ.

וויסקי שינובו בלנדד 700 מ"ל ימכר לצרכן ב 249.9 ₪ ולחברי הקבוצה ימכר ב 203.9 ₪

קוג'ירה – Kujira

התזקיק השני שונה לגמרי, וכאן אין מדובר בוויסקי קלאסי שמזוקק משיעורה או, תירס או חיטה וכו' – יש לנו עסק עם תזקיק אורז. המקור שלו במזקקת שינזאטו שוזו, המזקקה העתיקה ביותר באוקינאווה (יש הטוענים שהמזקקה נוסדה בשנת 1846) הוויסקי עשוי מ 100% אורז וקוג'י שחור. הוויסקי מיושן בחביות בורבון עם סיומת בחביות שרי ספרדיות. מדובר על תזקיק שונה מאוד בפרופיל מויסקי שאנחנו מכירים במובן הקלאסי, ולכן קשה להשוות אותו לויסקים יפנים אחרים שזוקקו מדגנים.

וויסקי קוג'ירה 500 מ"ל ימכר לצרכן ב 529.9 ₪ ולחברי הקבוצה יימכר ב 424.9 ₪

קילכומן סינגל קאסק חבית 180 פיניש מדירה (HOLYDRAM)

לאחר ההצלחה של הבקבוק הקודם שלנו (צוות HOLYDRAM) שבוקבק מחבית בודדת של אינצ'מואן 2004 (עליו כתבתי כאן), שאזלה מהר מאוד, היה זה רק טבעי שיבואו עוד אחרים אחריו. היום אני שמח להציג לפניכם את הסינגל קאסק החדש שלנו: קילכומן פיניש מדיירה.

את מזקקת קילכומן אין צורך להציג: מזקקה צעירה אבל מצויינת שהוקמה בשנת 2005 ומאז מזקקקת ויסקי נהדר,צעיר וכבולי בחווה קטנה על האי איילה. קילכומן היא אחת המעניינות על האי איילה, ולו בגלל שהיא מזקקת-חווה  (במתכונת של מזקקות עבר) והיחידה שמבצעת את כל שלבי עשיית הויסקי לוקאלית במזקקה: מגידול השיעורה (זו חווה לעצם העניין,עם שדות וכלים חקלאיים), דרך הלתתה על רצפת הלתתה מסורתית, דרך זיקוק, יישון ובקבוק (יש להם קו בקבוק במזקקה).

אני חובב של המזקקה מלגימה ראשונה עת טעמתי את הויסקי הראשון שלהם, מתישהו ב 2008 ואין צורך לציין שמאוד שמחתי שניתנה לנו האפשרות לבחור חבית ולבקבק אותה בחוזק חבית, עבור השוק הישראלי, לראשונה.

בחיפושנו אחר חבית , טעמנו כמה ולאחר לבטים לא קלים (היו גם חביות אחרות מעולות שהתמודדו מולה) החלטנו על חבית מס' 180, שמולאה ב 12.4.2012 ובוקבקה ב 14.2.2019 . הויסקי שהה בחבית ברבן מילוי ראשון רב התקופה, ועבר פיניש קצר של 5 חודשים בחבית מדיירה מילוי ראשון גם כן. מדיירה הינו יין מתוק מחוזק, מה שנותן לויסקי מתיקות, ארומות של פרי וכמובן צבע משגע! את החבית כאמור בקבקנו בחוזקה הטבעי ללא סינון בקירור, סה"כ הפקנו 257 בקבוקים שכולם יגיעו לארץ.

קילכומן סינגל קאסק 180, פיניש מדיירה, 56.3% , 480 ש"ח

אף: פותחים עם הרבה עשן מתקתק, ופרי מסוכר, אפרסקים אפויים וגרידת תפוז, יש גם רמזים לאדמה, ותפוז דם בשל, שמשתלב נהדר עם העשן האופייני לקילכומן.

פה: שילוב נפלא של פרי אדום, תפוזי דם בשלים, ועשן, כבול וקצת רסס מלח, פלפל ותבלינים. למרות שמדובר על ויסקי כבולי ביותר (50 PPM) קל ללגום ממנו מאוד אולי בגלל השפעת המדיירה.

סיומת: שוקולד מריר, עלי טבק, מתיקות והרבה עשן, וצ'ילי.

סה"כ יופי של קילכומן, לא מאוד סטנדרטי. העשן והכבול שם, אבל המתיקות מאזנת אותם יפה, ליצירה של ויסקי מורכב, מעושן ובועט, אבל עם טוויסט מעניין. אהבתי אותו מטעימה ראשונה, והוא עדיין מצוין בעיני.

ניתן להשיג במכירה מוקדמת אונליין בקישור הבא בלבד.