גלנליווט Captain’s Reserve

לקראת החגים השיקו בישראל (באחור אופנתי די משמעותי של כמעט שנה, יש לומר) את מהדורת הקפטנ'ס ריזרב של גלנליווט. בגדול מדובר על ויסקי ללא ציון גיל, שיושן במיקס של חביות שרי וברבן ופונש בחביות קוניאק. לא איזה פיניש שלא נוסה קודם כן? אבל טיפה שונה מהפרופיל הגלנליווטי הקלאסי.

בארץ התמחור שלו די הוגן, כ-200 ש"ח אבל תוכלו למצוא אותו במבצעים בחנויות שונות בהרבה מתחת ל 200, מחיר מקביל לחו"ל.

גלנליווט, Captain’s Reserve, חוזק 40%

אף: האף מתוק עם דבשיות נעימה, ריבת פרי מתקתקה, ופירות כמו אפרסק ואגס לצד תבלינים : קינמון, ציפורן ותפוזים בשלים גם כן. יש רמז קל לסבוניות (פרחוניות אם תרצו) , אבל ממש בקטנה, והוא חולף די מהר. סה"כ אף מזמין, אם כי מרגיש צעיר.

פה: ממשיכים עם פרי הדר (בעיקר תפוז דם, ומנדרינות בשלות), סירופ מתקתק, אפרסק ואגס בשל, לצד השפעות מחביות השרי והקוניאק : שוקולד חלב, צימוקים, קקאו ועץ אלון. הפה קצת מימי לטעמי, וחסר לי קצת גוף, היה נחמד לנסות אותו ב46% ומעלה.

סיומת: שוקולד מריר, מתובל עם מתיקות של שרי ורמזים לפירות יבשים בעיקר צימוקים.

לסיכום: מדובר על ויסקי לא רע, אם כי לא חדשני. הוא כייפי לשתיה, וקל לשתות ממנו לא מעט, אם כי הגוף שלו קליל מדי לטעמי, וגם השפעת הקוניאק לא מאוד גדולה. התמחור שלו כויסקי מתחת ל 200 ש"ח מתאים לגמרי מבחינתי. אני די בטוח שהוא יהיה אהוב על שתייני ויסקי מתחילים או בלתי מתיימרים.

לחיים!

בירה מלכה מזוקקת

בירה מזוקקת אינו קומנספט חדש במחוזותינו, בעבר סיקרתי תזקיק מבוסס על בירת גולדסטאר, כמו כן מזקקת גולני עומדת מאחורי כמה מהדורות של בירה מזוקקת (מבירה בזלת). והנה, גם מבשלת הבירה "מלכה" מוציאה מהדורה מזוקקת של הבירה שלה.

קצת רקע

מלכה מזוקקת, נולדה כתוצאה משיתוף פעולה בין חברת בירה מלכה לחברת ורסטיל. החבירה נוצרה בשנת 2018, במטרה לזקק בירה בוטיק ישראלית לכדי תזקיק מעניין ואיכותי.במשך שנתיים שקדו יחד אנשי בירה מלכה עם אנשי ורסטיל על הפקת המשקה. באותה התקופה יצאו מהמבשלה מיכלי ענק מלאים בבירה מלכה הבהירה לכיוון המזקקה, אשר שלחה בחזרה את המלכה המזוקקת בבקבוקונים קטנים. על כל בקבוקון צוין בכתב , מספר הניסוי, תאריך המילוי ואחוז האלכוהול. כל זאת, עד אשר הגיעו לתוצר הרצוי.

המהדורה הראשונה של מלכה המזוקקת כוללת 1,000 בקבוקים ממוספרים, בנפח של 500 מ"ל ו-44.4% אלכוהול, התמחור עומד על 158  ₪ בחנות המקוונת של המבשלה.

ועכשיו נטעם:

מלכה מזוקקת , 44.4% , 158  ₪  

אף: האף פרחוני ורענן עם רמזים לכשות עדינה, פרחי בר, דבשה, וניל ושנאפס אגס ואפרסק לצד מתיקות נעימה, פלפ לבן ורמזים לזרעי כוסברה ופרחי הדר עם מי ורדים. מאוד פרחוני ונעים.

פה: הפה פחות פרחוני, ויותר ונילי עם דגנים, דבש , קליפות הדר (אשכולית) ושוב רמזים לזרעי כוסברה. הכשות מורגשת גם כאן, עם מרירות נעימה, ועשבוניות כלשהי לצד קליפות ההדר והפלפל.

סיומת: בינונית, קליפות הדר, אשכולית אדומה וכשות.

ובכן?

סה"כ מדובר פה על תזקיק מצוין, עשוי כהלכה, עשיר בארומות וטעמים, שמשמרים גם את הכשות, וההדר לצד מתיקות נעימה ואף עדין ומלא מי ורדים ופרחים. יופי ללגימה נקי, או לשילוב בקוקטייל. עבודה יפה מאוד של ורסטיל, יש לציין. 158 ש"ח לחצי ליטר (220 ש"ח ל700 מל בחישוב קצר) אינו מחיר זול כלל ועיקר לתזקיק שלא עבר יישון וכדומה, ללא ספק. עם זאת מדובר על מוצר מעניין מאוד, ועל קניה טובה לכל חובב תזקיקים באשר הוא. בטוחני ש 1,000 הבקבוקים ימכרו היטב.

לחיים!

מזקקת ירושלמי – "הר מוריה" סינגל מאלט צעיר ראשון

מזקקת ירושלמי, ממוקצת במושב ליד ירושלים, ומזקקת ויסקי מעושן וכבולי בלבד. זו המזקקה הישראלית היחידה שעושה כן משיעורה מולתת כבולית. לפני כמה חודשים סיקרתי תזקיקים צעירים שלה , והיום היא משיקה ביטוי ראשון בשם "הר מוריה". לא מדובר על ויסקי מאחר והתזקיק אינו בן 3 (המזקקה פעילה רק כשנה אז עשו את החשבון), אבל מדובר על אבן דרך בהסטוריה של המזקקה וזה תמיד כיף.

הסינגל מאלט הצעיר והכבולי (35 PPM או חלקים למליון שמייצגים את ריכוז הפנולים או מידת העישון), שהה בקומבינציה של חביות רום לשעבר, וחביות חדשות מעץ אלון צרפתי, מבוקבק ב 46.3% , סה"כ 1,500 בקבוקים באצווה הראשונה, אחריה תגיע עוד אחת.

לפני שנתחיל בטעימה, שווה להתייחס לבקבוק המרשים ולעיצוב הנאה, וניכר שהשקיעו במיצוב יוקרתי ונאה לבקבוק על אף גילו הצעיר. עבודה יפה.

מזקקת ירושלמי – "הר מוריה" סינגל מאלט צעיר, 46.3% , 220 ש"ח

אף: במזיגה ראשונה האף מרגיש צעיר, וקצת לא מפוקס, וכדאי לתת לו כמה דקות בכוס בכדי לנשום. אחרי כמה דקות מגיעות ארומות עגולות ונעימות יותר של המון וניל, קרמל, טופי ותבלינים (קינמון, פלפל גרוס), ההמשך מזכיר סירופ מתקתק, קצת חריכה ועשן מתוק. אף מאוד נעים ומזמין.

פה: מריר ומתוק, עם עץ מריר לצד רמזים לניו מייק, תבלינים (פלפל, וצ'ילי), פיח ועץ חרוך לצד וניל, וקרמל. גוף מלא ושמנוני, שממלא את הפה, ודורש עוד לגימה.

סיומת : סיומת ארוכה עם תבלינים , מרירות פיח, טופי ועשן מתקתק.

סיכום:

למרות שמדובר על תזקיק צעיר, הוא עשוי היטב, ובתגבר על מחלות הילדות, וזה מרשים. העץ החדש עובד יפה עם התזקיק המעושן ומוסיף מתיקות, תבלינים והרבה וניל. אמנם לא מדובר על המשקה המורכב ביותר אבל לגילו , לא ציפיתי ליותר, ואף הופתעתי לטובה.סה"כ זה דראם מהנה לשתיה, כייפי ונגיש, חובבי ויסקי מעושן, יהנו ממנו מאוד. עבודה יפה של המזקקה, ללא ספק.

זו ירית פתיחה ראשונה, שאחריה אמורים להגיע עוד תזקיקים (הפעם סינגל קאסקים) כמו כן צפויה אצווה 2 של עוד 1,500 בקבוקים בהמשך השנה.

סדרת האלמנטס החדשה של מזקקת מילק & האני

מזקקת מילק& האני הוסיפה לאחרונה שלושה ביטויים קבועים לסדרת הויסקים שלה (המיושנים לפחות 3 שנים), ולכבוד הארוע ערכו טעימת זום ברוח התקופה… זה תמיד נחמד לראות מזקקות חדשות גדלות ומוסיפות ביטויים חדשים ובוגרים יותר (הכל יחסי, כן?).

הביטוי הראשון איתו התחלנו את הערב היה הקלאסיק ששוחרר זה מכבר, אבל מאחר והוא "הבסיס" שווה טעימה נוספת לפני שנכנס לפינישים השונים.

מילק & האני קלאסיק , 46% , 220 ש"ח

זהו הביטוי המסחרי הראשון שיושן מעל 3 שנים של המזקקה. הויסקי שהה בחביות אקס-ברבן וחביות יין אדום לשעבר STR (shaven,toasted, recharred).

אף: הויסקי הזה דורש זמן בכוס בכדי להיפתח כמו שצריך, לכן תנו לו כמה דקות בכוס לפני הלגימה וההרחה הראשונית – אתם תודו לי. בתחילה הוא קצת קשוח אבל כמה דקות בכוס חושפות ויסקי מתקתק, ונילי עם קליפות פרי הדר, עץ אלון ופירותיות עדינה – משהו שמזכיר תות ודובדבן בשל – מה שמגיע בודאי מחביות היין האדום STR. סה"כ מאוד רגוע, מאוזן ונעים.

פה: קל מאוד לשתיה עם גוף קליל, יש לנו פה וניל, עץ ומתיקות נעימה של השיעורה, לצד תבלינים כגון פלפל שחור וג'ינג'ר שמשתלבים יפה. יבש ככל שהסיומת מתקרבת.

סיומת: קצרה ומתקתקה עם עץ אלון, תבלינים, שוקולד מריר ועץ חרוך.

לסיכום : ויסקי כניסה צעיר וכייפי שלא סובל ממחלות ילדות של ויסקים צעירים מאוד, עשוי כהלכה – מלאכת הבלנדינג טובה מאוד. ב 200 ש"ח התמחור גם לא רע בכלל. יופי של יריית פתיחה.

ציון: 80/100

נמשיך עם הביטוי הראשון בסדרת ה ELEMENTS – חבית השרי. הויסקי יושן בחביות שרי כשר שהוכנו ותובלו בשרי כשר במיוחד בבודגה בחרז, ספרד – הכל בפיקוח רב ולפי התקנות (זהו הויסקי המיושן בשרי כשר הראשון בעולם , למיטב הבנתי). הויסקי יושן הן בחביות ברבן לשעבר והן בחביות שרי כאמור (מסוגי PX ואולורוסו) כמו כן בחביות יין אדום STR.

מילק & האני אלמנטס שרי , 46% , 249 ש"ח

אף: הרבה מאוד פרי אדום, ופירות יבשים : צימוקים, ודבלים עם עץ אלון שמאזן את המתיקות, כמו כן קליפות תפוז ולימון וגם רמזים לתפוז דם. ישנה גם ארומה של יין חמצמץ וחומץ בן-יין, שקדים ורמזים למרציפן, שוקולד וקרמל.

פה: גוף מלא עם הרבה מתיקות של שרי : עוד פרי אדום וכן פירות יבשים. לא מדובר פה על פצצת שרי (ביטוי לויסקים שהשרי בהם מאוד בולט ומאפיל על שאר הארומות והטעמים). יש איזון טוב של הפרי היבש, השוקולדיות והחמיצות (דובדבן חמוץ) לצד אלון קלוי.

סיומת : בינונית ושוקולדית, עץ, וטאנינים של יין, הולכת ויבשה.

סיכום: אם אתם מחפשים פצצת שרי – הגעתם למקום הלא נכון. השרי כאן דומיננטי אבל מאוזן על ידי חביות ה STR והברבן. שוב,עבודת בלנדינג טובה. ויסקי כייפי, מתקתק אבל לא מדי.

ציון : 84/100

הביטוי הבא הוא מהדורת חביות היין . המזקקה בחרה ליישן את הויסקי בחביות משובחות של יין אדום (כשר) ישראלי. תומר וטל שהנחו את טעימת הזום סיפרו שהם מתנסים גם עם חביות יין לבן (שבד"כ אינן פופלריות ליישון ויסקי -אבל יש גם דוגמאות לכף), אז ניתן לצפות למשהו מעניין בעתיד, אולי..

מילק & האני אלמנטס חבית יין , 46% , 249 ש"ח

אף: יופי של אף, מאוזן ובלי יותר מדי טאנינים, אם ציפיתם לכאלו – נכונה לכם הפתעה. פרי אדום, בעיקר פרי חמוץ, יש פה יין ללא ספק אבל האיזון נשמר והיין לא מאפיל על התזקיק. רמזים לפירות יבשים : בעיקר צימוקים לבנים, עץ אלון ומינרליות נעימה.

פה: גוף פחות מלא מביטוי השרי, עם מתיקות נעימה שמאוזנת על ידי חמיצות היין, מעט טאניני, אבל לא יותר מדי (אני אינני חובב ויסקים ייניים מדי), עץ, ווניל לצד פרחוניות נעימה ומינרליות.

סיומת: קצרה עם לדר פירות, צימוקים בהירים, טאנינים עדינים של יין, זג ענבים, וקינמון.

לסיכום: ויסקי מאוזן, וכייפי לשתיה. כמו שציינתי אני לא חסיד גדול של יישון ויסקי בחביות יין, אבל מאחר ופה יש איזון טוב, ולא מדובר על מפלצת יין טאנינית, הוא מאוד נגיש. המזקקה הצליחה לייצר ויסקי מאוזן שעדיין ברור שיושן בחביות יין.

ציון : 83/100

נסיים עם הביטוי האחרון והמעושן של המזקקה. לא מדובר על שיעורה מעושנת וכבולית (בזמנו המזקקה לא השתמשה בכזו, עכשיו כבר כן) אלא על יישון בחביות שבעבר הכילו ויסקי מעושן מהאי איילה. גם כאן יש לנו ערבוב של חביות ברבן וחביות אקס-ויסקי מאיילה.

מילק & האני אלמנטס חבי, כבולית , 46% , 249 ש"ח

אף: עשן עדיו מאוד, עם רמזים של כבול אדמתי, פיח ומינרליות. הכל לצד וניליות נעימה ומגע של פרי הדר. הוא מרגיש הרבה יותר בוגר מגילו הצעיר.

פה: העשן והפיח חזקים הרבה יותר בפה מאשר באף, כמו כן עץ חרוך, פלפל שחור , ג'ינג'ר ואדמה, לצד תבלינים.

סיומת: אורכה, עם כבול, עשן ופלפל, אדמתית ומעושנת.

לסיכום: יופי של ויסקי, ראש בראש עם בשרי קאסק, כפייבוריט שלי מהריינג'. מאוד מאוזן, אך עדיין כבולי ומעושן דיו. יפה מאוד.

ציון: 84/100

מילות סיכום:

תצוגה יפה של שלושה ביטויי ליבה – האלמנטס לא מאכזבים. המזקקה (והצוות ובמיוחד תומר )יכולה להיות גאה בעצמה על שהעמידה 3 ביטויים כאלו לאחר שלוש שנים של יישון. עבודת בלנדינג ויישון טובה מאוד. צריך לזכור עם כל זאת שמדובר על ויסקים בני שלוש, וכשכאלה הם אינם הויסקים המורכבים בעולם – אלא ויסקי כניסה לעולמה של המזקקה, שעוד נשמע ממנה רבות בשנים הקרובות – בכך אני בטוח.

כל הויסקים שכתבתי עליהם ניתנים לקניה בחנות המזקקה אונליין בלינק הבא. ניתן גם לקנות ערכת טעימות של כל ארבעת סוגי הויסקי שכתבתי עליהם בחנות המזקקה, אם לא לכם לקנות בקבוק שלם לפני שטעמתם – אחלה של רעיון.

לחיים!

מזקקת ירושלמי – הצצה

yerushalmi distillery – yerushalmidistillery

אתם ודאי מכירים את מזקקת "גולני" , שהקים דייויד ציבל בקצרין. דייויד לא נח לרגע ולפני כמה חודשים הקים מזקקה חדשה באיזור ירושלים בשם "ירושלמי". מזקקת ירושלמי תזקק ויסקי כבולי ומעושן בלבד. יצא לי לטעום את התזקיק הלבן שלהם (ניו מייק) וויסקי צעיר מאוד שיושן כמה חודשים, ממש בשבוע שעבר, וחשבתי לשתך אתכם, קוראי הבלוג ברשמים הראשוניים שלי מהם ומהמזקקה (טרם ביקרתי שם).

דייויד משתמש בכבול סקוטי מספייסייד, ובשיעורה מולתת הולנדית ליצירת הויסקי המעושן הישראלי שלו. שילוב מעניין.

תזקיק ירושלמי, ניו מייק, 63%

אף: יופי של אף נקי ומתקתק, יש כבול אבל לא המון, פירות טריים ועשן (הרבה פחות ממה שציפיתי לו מבחינת העשן). רמזים למזקל (העשן מאוד מזכיר),נקי ומתובל עם פלפל טחון טרי, רמזים לרסס ים ותבלינים.

פה: העשן הרבה יותר דומיננטי כאן מאשר באף, עם כמות יפה של כבול ועשן, אדמה ופיח, עוד פלפל שחור – חריף ואדמתי מאוד.

סיומת: סיומת ארוכה פלפלית, עם אדמתיות ופיח.

לסיכום : יופי של ניו מייק כבולי – פירותי במידה עם תפוח ואגס, עשן עדין ופלפל חריף ותבלינים בפה ובסיומת. התחלה טובה – הזיקוק נקי, ומכאן חבית טובה תוביל אותנו קדימה.

נמשיך עם אותו תזקיק, ששהה הפעם שישה חודשים בחבית אלון צרפתי.

סינגל מאלט צעיר בן 6 חודשים, חבית צרפתית , 62%

אף: האף מרגיש צעיר, אבל לא ממש צעיר כגילו (6 חודשים) – שזה כבר טוב. רמזים לניו מייק – פירות כמו תפוח ואגס שוב, עישון עדין, בתפוסת וניל, וטופי (מהחבית הצרפתית כמובן). יש מתיקות נעינה של דבש פרחי בר, ורמזים לפלפל שחור. המזקל שהיה דומיננטי בניו מייק נמצא גם פה, אבל בעוצמה נמוכה יותר. יש ללר ספק התקדמות יפה והתזקיק התבגר.

פה: כבול, אדמה ופלפל שחור בגל הראשון של הטעמים, לאחריהם חשים בעשן ותבלינים, פאדג' וניל ושבבי עץ. חריף ומתובל , שרף עצי מחט, תה כהה, וטאנינים מן העץ, עם סיומת מרירה ויבשה.

סיומת: מתקתק, פרפראות וניל, טאנינים, ועשן מעורב בפלפל שחור.

בשתי מילים: אין ספק שעדיין יש כאן עקבות של ניו מייק שמעידות על גילו הצעיר, אולם 6 חודשים בחבית הפכו את התזקיק לבוגר ומהנה יותר וגם מורכב יותר – ומהנה למדי. העשן והמזקליות העדינה מקבלים תוספת של מתיקות ועציות נעימה. אשמח לדגום את התזקיק הנ"ל לאחר ששהה בעץ עוד כמה חודשים – יש כאן התפתחות טובה מאוד.

אם אתם חובבי ויסקי מעושן (כמוני), שימו לב למזקקה הצעירה הזו. אם ימשיכו בכיוון הזה עתידים להגיע משם ויסקים מעושנים טובים מאוד. תענוג! בהחלט תוספת חיובית למזקקות הויסקי הישראליות שתופסות תאוצה. מקווה מאוד לבקר בקרוב במזקקה ולעדכן משם.

חג שבועות שמח!

שני ויסקים יפנים חדשים בארץ

הויסקי היפני צבר פופלריות רבה בשנים האחרונות, ויצרנים רבים מצטרפים ורוכבים על הגל. לארצנו הקטנה הגיעו שני יפאנים חדשים (ביבוא של בנא משקאות) שאני מודה שזו פעם ראשונה שאני נתקל בהם או טועם אותם.

ויסקי שינובו – Shinobu 

ויסקי שינובו יוצר במזקקת שינובו הממוקמת במחוז ניגאטה ביפן הידועה בשמה "שלושה לבנים". שלושת האוצרות הלבנים הם סאקה, שלג ואורז. מקום של מים טהורים. המילה שינובו, בהקשר לעולם הוויסקי, פירושה "סבלנות", הסבלנות הנדרשת לייצור הוויסקי. זה גם קשור לשליטה עצמית. במשמעויות אחרות מדובר גם על סיבולת, התמדה, טוהר, כוונה ואמונה. כל הדברים הטובים בכל מה שקשור לייצור ויסקי.משאבים רבים הושקעו ביצירת השינובו דרך התחלת היישון בחביות שרי ובורבון עם סיומת בחביות עץ אלון מיזונארה יפניות. הוויסקי עשוי 50% מאלט ויסקי, 50% דגנים.

* שימו לב שויסקי יפני הוא הגדרה מאוד נזילה. כל ויסקי שמבוקבק ביפאן גם אם לא זוקק שם יכול להקרא "ויסקי יפני" וכאן, כנראה מדובר על ערבוב של ויסקי יפני וויסקי סקוטי.לא שזה רע (זה קורה גם בבלנדים של מזקקות ידועות כמו ניקה) – רק כדאי להיות מודעים לדקויות.

רשמים: מדובר על בלנד קליל ונעים, הגריין די בולט בו, ולצד מתיקות והוא יהיה אידאלי לערבוב קוקטיילים או לשתייה בצורה MIZUARI יפני – כלומר כוס הייבול עם הרבה קרח. לא רע לימות הקיץ.

וויסקי שינובו בלנדד 700 מ"ל ימכר לצרכן ב 249.9 ₪ ולחברי הקבוצה ימכר ב 203.9 ₪

קוג'ירה – Kujira

התזקיק השני שונה לגמרי, וכאן אין מדובר בוויסקי קלאסי שמזוקק משיעורה או, תירס או חיטה וכו' – יש לנו עסק עם תזקיק אורז. המקור שלו במזקקת שינזאטו שוזו, המזקקה העתיקה ביותר באוקינאווה (יש הטוענים שהמזקקה נוסדה בשנת 1846) הוויסקי עשוי מ 100% אורז וקוג'י שחור. הוויסקי מיושן בחביות בורבון עם סיומת בחביות שרי ספרדיות. מדובר על תזקיק שונה מאוד בפרופיל מויסקי שאנחנו מכירים במובן הקלאסי, ולכן קשה להשוות אותו לויסקים יפנים אחרים שזוקקו מדגנים.

וויסקי קוג'ירה 500 מ"ל ימכר לצרכן ב 529.9 ₪ ולחברי הקבוצה יימכר ב 424.9 ₪

קילכומן סינגל קאסק חבית 180 פיניש מדירה (HOLYDRAM)

לאחר ההצלחה של הבקבוק הקודם שלנו (צוות HOLYDRAM) שבוקבק מחבית בודדת של אינצ'מואן 2004 (עליו כתבתי כאן), שאזלה מהר מאוד, היה זה רק טבעי שיבואו עוד אחרים אחריו. היום אני שמח להציג לפניכם את הסינגל קאסק החדש שלנו: קילכומן פיניש מדיירה.

את מזקקת קילכומן אין צורך להציג: מזקקה צעירה אבל מצויינת שהוקמה בשנת 2005 ומאז מזקקקת ויסקי נהדר,צעיר וכבולי בחווה קטנה על האי איילה. קילכומן היא אחת המעניינות על האי איילה, ולו בגלל שהיא מזקקת-חווה  (במתכונת של מזקקות עבר) והיחידה שמבצעת את כל שלבי עשיית הויסקי לוקאלית במזקקה: מגידול השיעורה (זו חווה לעצם העניין,עם שדות וכלים חקלאיים), דרך הלתתה על רצפת הלתתה מסורתית, דרך זיקוק, יישון ובקבוק (יש להם קו בקבוק במזקקה).

אני חובב של המזקקה מלגימה ראשונה עת טעמתי את הויסקי הראשון שלהם, מתישהו ב 2008 ואין צורך לציין שמאוד שמחתי שניתנה לנו האפשרות לבחור חבית ולבקבק אותה בחוזק חבית, עבור השוק הישראלי, לראשונה.

בחיפושנו אחר חבית , טעמנו כמה ולאחר לבטים לא קלים (היו גם חביות אחרות מעולות שהתמודדו מולה) החלטנו על חבית מס' 180, שמולאה ב 12.4.2012 ובוקבקה ב 14.2.2019 . הויסקי שהה בחבית ברבן מילוי ראשון רב התקופה, ועבר פיניש קצר של 5 חודשים בחבית מדיירה מילוי ראשון גם כן. מדיירה הינו יין מתוק מחוזק, מה שנותן לויסקי מתיקות, ארומות של פרי וכמובן צבע משגע! את החבית כאמור בקבקנו בחוזקה הטבעי ללא סינון בקירור, סה"כ הפקנו 257 בקבוקים שכולם יגיעו לארץ.

קילכומן סינגל קאסק 180, פיניש מדיירה, 56.3% , 480 ש"ח

אף: פותחים עם הרבה עשן מתקתק, ופרי מסוכר, אפרסקים אפויים וגרידת תפוז, יש גם רמזים לאדמה, ותפוז דם בשל, שמשתלב נהדר עם העשן האופייני לקילכומן.

פה: שילוב נפלא של פרי אדום, תפוזי דם בשלים, ועשן, כבול וקצת רסס מלח, פלפל ותבלינים. למרות שמדובר על ויסקי כבולי ביותר (50 PPM) קל ללגום ממנו מאוד אולי בגלל השפעת המדיירה.

סיומת: שוקולד מריר, עלי טבק, מתיקות והרבה עשן, וצ'ילי.

סה"כ יופי של קילכומן, לא מאוד סטנדרטי. העשן והכבול שם, אבל המתיקות מאזנת אותם יפה, ליצירה של ויסקי מורכב, מעושן ובועט, אבל עם טוויסט מעניין. אהבתי אותו מטעימה ראשונה, והוא עדיין מצוין בעיני.

ניתן להשיג במכירה מוקדמת אונליין בקישור הבא בלבד.

קוניאק NAULIN VSOP

חג הפסח מתקרב, וזה הזמן למוצרים אלטרנטיביים וכשרים לפסח שישמשו את אלו המבקשים ללגום תזקיקים כשרים לחג.

הסקוטית מבית ישרקו,  משיקה בימים אלו, את המותג הצרפתי נולין בישראל – לראשונה בכשרות לפסח, חתם סופר בני ברק. ומציעה, חמישה מוצרים חדשים של המותג:  קוניאק נולין XO , קוניאק נולין VSOP, קוניאק נולין VS, ברנדי גרנד אמפרר VSOP, וברנדי גרנד אמפרר XO.

בית נולין הוא בית היסטורי שנוסד בקוניאק שבצרפת בשנת 1879. המותג נמצא כיום בבעלות בני משפחת בואנו. משפחה של אנשי קוניאק ומגדלי ענבים, שההיסטוריה שלהם מתחילה מאמצע המאה ה- 17. קוניאק נולין נחשב לקוניאק המשלב עשייה מסורתית, עם גישה מודרנית לטעמים. בנוסף, מטרת העושים במלאכת הקוניאק בני הדור ה- 24 למשפחת בואנו – היא לשמר ככל הניתן את הטעמים והרפרטואר הנפלא של הקוניאק.

מפת איזור קוניאק

נשמתו של הקוניאק של בואנו, ונולאן בפרט, הם הכרמים של הבית, שכולם ממוקמים בלב אזוק קוניאק, בגרנד שמפאן. ובאזורים הטובים ביותר שבה. הזיקוק, הערבוב והיישון של הקוניאק נעשים כולם בבית: לחברה 41 דודי זיקוק מנתי ויותר מ- 20,000 חביות גדולות של עץ אלון, ליישון ODV והקוניאק. רמי בואנו – המאסטר בלנדר של הבית – הוא האחראי ליישון של הקוניאק ועושה זאת מתוך נאמנות לערכי הבית ולטעמים שמלווים אותו כבר דורות רבים.

קוניאק NAULIN VSOP, חוזק 40% , מחיר מומלץ : 179

אף: פרחוני, עדין ונעים מאוד, עם פריחה אביבית שמזכירה פרחי הדר, ופרי בשל : שזיף שחור, ואפרסק לצד תבלינים רכים ורמז לשוקולד וצימוקים.

פה: מתיקות נעימה של שזיף בשל, דובדבנים, פלפל לבן, וקליפות ענבים . מתובל במידה, מעט בצק מתוק, ואדמתיות נעימה, לא מורכב מאוד אבל נעים.

סיומת: ריבת שזיפים, קינמון ועץ, פלפל שחור.

סה"כ מדובר בקוניאק חביב ונגיש, לא מאוד מורכב, אבל כייפי ללגימה לא מחייבת יום-יומית. אופציה טובה לאלו שמחפשים אלטרנטיבה לויסקי ושומרים על כשרות במהלך החג.

גלנמורנג'י – Glenmorangie Allta

זו השנה העשירית שמזקקת גלנמורנג'י משיקה מהדורה מיוחדת תחת הליינאפ : Private Edition. המהדורה ה -10 של גלנמורנג'י Private Edition שנקראת Allta, הושקה אמש גם בישראל.

לגלנמורנג'י קו מוצרים קבוע שמתחיל עם ה 10 הבסיסי, ואחיו הגדולים והמפונשים (לאחר פיניש בחביות מסוימות) לסאנטה, הנקטר ד'ור, קינטה רובן ועוד. אחת לשנה מנסה גל'נמורנג'י לצאת קצת מן הקפוסא ולבקבק לנו מהדורה מיוחדת, קצת שונה, לפעמים מוצלחת יותר לפעמים פחות, אבל אחרת,וזה מה שחשוב. יפה לראות מותג גדול כזה מנסה לחדש ולהתנסות, ולספק לנו חובבי הויסקי עוד משהו שלא ראינו וטעמנו עד כה. את כל האופרציה הזו מוביל ביד רמה Bill Lumsden , שהוא המזקק הראשי של גלנמורנג'י , או בתוארו הרשמי – ‘Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks’ .

מהדורות 'פרייבט אדישן' קודמות

מאחר והשנה זו השנה ה-10 למהדורות אלו נסקור בקצרה את 9 המהדורות הקודמות ולאחר מכן נדבר קצת על ה ALLTA, מה מיוחד בה ומה המוטיבציה מאחוריה:

קרדיט צילום : עמוד האינסטגרם של גלנמורנג'י

המהדורות המיוחדות של גלנמורנג'י עד היום:

  • מהדורה מס' 1 – Sonnalta PX – ויסקי בן 12 שפונש בחביות שרי PX (פדרו חימנז) – 2010
  • מהדורה מס' 2 – Finealta – מעט כבולית בחביות אמריקאיות חדשות , וחביות שרי – 2011
  • מהדורה מס' 3 – Artein – ויסקי בן 15 בפיניש חביות יין Sassicaia  איטלקי – 2012
  • מהדורה מס' 4 – Ealanta – יישון מלא למשך 19 שנה בחביות חדשות – 2013
  • מהדורה מס' 5 – Companta – פיניש יין בורגנדי ויין מעמק הרון – 2014
  • מהדורה מס' 6 – Tùsail  – הויסקי זוקק על בסיס שעורה מזן Maris Otter – שנת 2015
  • מהדורה מס' 7 – Milsean – פיניש בחביות יין פורטוגזי מתוק – 2016
  • מהדורה מס' 8 – Bacalta -פיניש חביות יין מדירה Malmsey ש'נאפו' בשמש – 2017
  • מהדורה מס' 9 – Spìos  – יישון מלא בחיות ויסקי שיפון לשעבר – 2018

קצת על ה Allta

אז מה מיוחד ב Allta, אתם שואלים? ובכן, השנה החליטו לבקבק משהו טיפה שונה, והשוני איננו בפיניש מיוחד, לאחר יישון מסורתי בחביות אקס-ברבן, ולא שימוש בשיעורה מזן טיפה שונה (כמו במהדורה מס' 6). השינוי הוא בשמרים המשמשים בתהליך התסיסה. ביל למסדן החליט לשחק עם סוג שמרים טיפה אחר. וכאן דרוש הסבר : רב המזקקות משתמשות בסוג שמרים די אחיד, מה שנקרא distiller's yeast, זן שמרים שפותח במיוחד בכי לאפשר מיצוי מיטבי של הסוכר והפיכתו לאלכוהול, בתהליך התסיסה- מה שקרוי בלעז "Yield". מטרת המזקקה להפיק כמה שיותר אלכוהול מה WASH.

גלנמורנג'י החליטו לההשתמש בסוג אחרי של שמרים – שמרי פרא שאפשר למצוא בשדות השיעורה הסמוכים למזקקה, באחוזת Cadboll . לאחר איסוף שיעורה, הוחלט לבודד מתוכה סוג אחד ויחיד של שמר פרא ששמו הלטיני Saccharomyces Diaemath . סוג השמרים הזה בודד, כאמור, במעבדה ובתהליך תעשייתי, הופקה כמות גדולה ותעשייתית של שמרים מהסוג הזה אך ורק לשימושה של מזקקת גלנמורנג'י. יש לשים לב שאמנם מדובר פה על שמרי פרא שגדלו בשדות בצורה טבעית, אבל היה כאן תהליך של בידוד רק של זן אחד מהם, ולכן זו לא תסיסת פרא במלוא מובן המילה, עדיין מדובר על יופי של רעיון. שמו כאמור ניתן לו בעקבות שמרי הפרא שכן בגאלית Allta משמעותו "פראי".

שמרי פרא בתסיסה

לאחר התסיסה עם אותם שמרי פרא, וזיקוק בצורה הרגילה, הוכנס התזקיק לחביות אקס-ברבן מילוי שני (בכדי לשמר כמה שיותר מאופי התזקיק שהושפע מהשמרים ופחות למסך אותו עם העץ הדומיננטי). במקור היה תכנון היה ליישן את הויסקי למשך 15 שנה בחביות מילוי שני, אבל לבסוף כנראה מאחר והעץ השפיע יותר מן המצופה, בוקבק הויסקי אחרי פחות מ 10 שנים בעץ (משהו כמו 7-8 שנים), וזו המהדורה המיוחדת של השנה. בתור אחד שלגם הרבה מאוד ויסקי שונה, מחביות שונות, שיעורה שונה, המשחק עם סוג השמרים הוא משהו שבד"כ לא קורה, וזה מעניין מאוד לראות את ההבדלים בתוצר הסופי כתוצאה מהשימוש בזן זה של שמרי פרא. נטעם?

גלנמורנג'י אלטה, 51.2% ,ללא ציון גיל

אף: יופי של אף, יש לנו פה משחק יפה של מתיקות ופאנקיות עם פרי הדר ווניל (בעיקר קליפות של תפוז, ואשכולית אדומה) וממתקים (שיערות סבתא, מרמשלו) לצד תבלינים (פלפל שחור,קינמון), ופרי (אגס ירוק,וטיפה נענע). היו כאלו שהרגישו שהוא צעיר קצת (ניו מייקי כמעה), אבל לא חשתי בזה בעצמי, והעץ היה מאוזן, ולא יותר מדי, לטעמי. בהחלט שונה מה DNA הרגיל של גלנמורנג'י (אם נשווה ל 10 למשל), אל תצפו לפאנק ברמות של רום, אבל אכן, יש פה קצת פאנקיות נעימה. יצא לי לשמוע על כאלו שמצאו כאן השקה מסויימת לבירה מזוקקת, זו או אחרת וכו' – אבל לא מצאתי ולו רמז קל בכיוון הזה. מדובר על אף מעניין וכייפי.

פה: הגוף שמנוני ומלא, ושוב יש לנו שילוב כייפי של מתיקות, יחד עם פרי הדר, מאלטיות נעימה ומאפים מתוקים, לצד גרידת לימון ואשכולית, טבלט סקוטי, ודבשיות נעימה, שמאוזנת יפה על ידי הלימון. העץ גם מורגש, אבל לא מודגש יתר על המידה ומאזן יפה את הטעמים וכ ומוסיף מורכבות. כיף ללגימה בחוזק חבית של 51.2%, גם ללא טיפה של מים, נגיש מאוד. "פראי" במידה.

סיומת: בינונית , מאלטית, מעט מנטה, עץ מתובל וגרידת לימון לצד מתיקות שנשארת לה.

סיכום:

סה"כ מדובר על יופי של Private Edition, לדידי אחת מהמעניינות, והטובות בשנים האחרונות. יש כאן סטייה מהסטייל הקבוע של המזקקה, וזה נהדר, לפחות לדעתי. זמין בארץ מהשבוע בחנויות המתמחות.

לחיים!

מקאלאן אדישן 4 – Edition

הלייבל גרסא לארה"ב (750 מל)

באחור אופנתי מגיעה לארצנו הקטנה הגרסא הרביעית בסדרת האדישנים של מקאלאן. גרסאות 1,2,3 התקבלו יפה מאוד, וגרסא מס' אחת אהובה במיוחד על האספנים. אדישן 2 היה הפייבוריט שלי בטעימה שערכנו בשנה שעברה וגם אחיו מס' 3 היה לא רע בכלל. אל תחפשו פה בשורה או חידושים מרחיקי לכת, יש בסדרות האלו בד"כ ויסקי טוב, שזורם עם קו המוצרים הכללי של מקאלאן ובא לתת לאוהבי המותג קצת חידוש ולהוסיף קצת פלפל להצע הויסקים הקבוע של המזקקה.

הפעם יש לנו מיקס של 7 סוגי חביות שחותנו יחדיו ליצירת הויסקי . על פי מקאלאן רצו ליצור פה שילוב של מסורת עם "חידוש" לכבוד הקמת המזקקה החדשה והמדוברת שהושקע בה הון רב ומחשבה רבה , ומחליפה את המזקקה הישנה.. לא ממש ברור לי מה החידוש בואטינג של כמה סוגי חביות די סטנדרטי… אבל נניח את זה בצד. מה שכן – זה מאוד נחמד שמקאלאן נכנסים לרמת פירוט כזו באשר למיקס החביות בבלנד הסופי:

  • חביות מסוג Butt מילוי שני אלון אמריקאי ואירופאי
  • חביות מילוי שני מסוג Hogshead אלון אמריקאי ואירופאי
  • חביות ממפעל החביות Vasyma מילוי ראשון אלון אמריקאי
  • חביות שרי Butt מבודגה Diego Martin Rosado אלון אירופאי
  • חביות שרי Butt מבודגה  Jose Y Miguel Martin גם הן אלון אירופאי
  • חביות מסוג Butt ו Puncheon מפעל החביות Tevasa  אלון אירופאי
  • חביות מסוג Hogshead ממפעל החביות Tevasa  אלון אירופאי

ארוע ההשקה לא אכזב, עם השקעה רבה בעיצוב, מיתוג, וויסקי נמזג כיד המלך ,לצד קוקטיילים על טהרת המקאלאן… אפילו מוזיאון קטן וחווית מציאות מדומה במזקקה החדשה היתה שם, אבל אני מניח שאת קוראי הבלוג מעניין יותר איך הויסקי, ולכן לרשמי הטעימה!

מקאלאן אדישן 4, 48.4% , כ 570 ש"ח +/-

אף: לא קשה להבחין שמדובר במקאלאן: האף מתחנף ומתקתק עם תבלינים אופיניים : ציפורן, אגוז מוסקט,וקינמון, מתקתקות שוקולדית, לצד צימוקים, וקליפת פרי הדר, יש עץ במינון נכון, וגם מתיקות נעימה .סה"כ אף קלאסי ונעים, מתובל במידה ועושה חשק ללגום.

פה: הפה עמוק יותר עם מתיקות נעימה ושוב שילוב של שרי, שוקולד, פאדג' ועץ מתובל, לצד פלפל חריף, קינמון וציפורן, וגם תפוח עץ מקורמל. השרי שולט כמובן, אבל לא מדובר על פצצת שרי. סה"כ מינון נכון. קל מאוד לאהוב אותו וללגום עוד, נגיש עגול, ועשוי טוב ללא ספק, אם כי, אין כאן חדש. מלאכת בלנדינג טובה כפי שיש לצפות מהמותג.

סיומת: שוקולד, שרי ותבלינים, לצד קרמל (מהסוג הטוב).

סיכום:

אין כאן בשורה חדשה או פרופיל שלא הכרנו, אבל מה שכן יש זה ויסקי טוב מאוד, עגול, מורכב מספיק שחובבי המזקקה והסטייל שלה יאהבו ללא ספק. המחיר הוא בד"כ לא שיקול כשמדובר על מקאלאן, והתמחור בארץ אמרו להיות דומה מאוד לזה שבחו"ל, כלומר קצת מתחת לרף 600 השקלים. יש לא מעט ויסקי טובים ממנו, גם בארץ במחיר הזה, אבל הם כמובן לא מקאלאן, ולויסקי הזה שוק משלו, כידוע ומותג חזק מאוד שאין צורך להרחיב עליו. אם אהבתם את המהדורות הקודמות, ורכשתם, אני מניח שתקנו גם את זו. אם תשאלו אותי, מהדורה מס.2 עשתה לי את זה קצת יותר, אבל היא כבר מזמן אזלה.

לחיים!