קוטסוולדס ויסקי COTSWOLDS

יום רודף יום, ועוד ויסקי חדש (והפעם ממש חדש בארץ!) מגיע למדפים. אפשר לומר שלוויסקי הזה ביבוא סדיר לארץ ממזקקת קוטסוולדס שבאנגליה (כן, אנגליה, ולא סקוטלנד) חיכיתי כמה חודשים, מאז טעמתי אותו לראשונה. אז, לא היו לי צפיות, מזקקה צעירה, ויסקי בן שלוש, לך תדע… אבל הוא היה שונה מהרבה ויסקי עולם חדשים אחרים שלא תמיד קולעים, שלעיתים מרגישים פאנקיים ומוזרים. אבל לא קוטסוולדס לשמחתנו. הוא היה מדויק, נקי, צעיר וכייפי. פשוט כך. ואם עד היום היה אפשר להזמין אותו מחו"ל בלבד, מהשבוע, הוא זמין בארץ לאחר ש"היבואן" הרים את הכפפה ומייבא הן את הויסקי והן את הג'ין שמזקקת המזקקה.

קצת רקע, מאחר שאני מניח שרובכם מרימים גבה בשומעכם את השם : COTSWOLDS.  המזקקה כשמה ממוקמת באיזור ה COTSWOLDS שבאנגליה . הקוטסוולדס הוא אזור כפרי והררי ברובו השוכן על רמה ממזרח לעמק הסוורן והאייוון. הקצה הדרומי של האזור נמצא בעיר באת' והקצה הצפוני מגיע עד לכביש המהיר M40 סמוך לעיירה סטרטפורד אפון אייבון. בגודל 2,038 קמ"ר הקוטסוולדס נחשב לאזור היופי הטבעי יוצא הדופן הגדול באנגליה, מיקום הקוטסוולס בקרבת המרכזים העירוניים הגדולים באנגליה והנגישות בכבישים מהירים וקווי רכבת, הפכו את הקוטסוולדס לאחד האזורים המתויירים ביותר באנגליה.  אזור הקוטסוולדס מזוהה לאורך ההיסטוריה עם תעשיית הצמר וגידול כבשים ומאופיין בעיירות קטנות עם בתי אבן, עם שימוש נרחב באבן גיר בעלת גוון זהוב הייחודית לאזור הקוטסוולדס ומעניקה למבנים באזור מראה ייחודי. יצא לי לטייל באיזור לפני כמה שנים ואכן מדובר על איזור מקסים ומקום נהדר למזקקה.

המזקקה עצמה הוקמה על ידי דניאל שור,איש כספים במקור מניו יורק (אני חושב שהוא יהודי, אבל לא בטוח) שעבד שנים בלונדון במגזר הפיננסי וחיפש קצת שקט וזמן עם המשפחה, ועבר לאזור וניסה לשלב את אהבתו לאיזור הכפרי ולויסקי.

המזקקה נפתחה בשנת 2014 עת החלה לזקקו משתמשת בשיעורה שגדלה באיזור הקוטסוולדס (מה שנקרא LOCAL BARLEY) בלבד, ומשתמשת בלתת שעברה יבוש ברצפת הלתתה מסורתית (לא במזקקה עצמה) בחברת וורמינסטר, שהיא המלתתה המסורתית העתיקה בבריטניה ובה מבצעים את אותו התהליך כבר מאות שנים. 100% מהשיעורה שהמזקקה משתמשת עוברים את התהליך הזה, ואין שימוש במאלטינג תעשייתי שאינו קורה על רצפת ההלתתה.

 

ההתססה קורה בשמונה מיכלי מתכת שקולטים 2500 ליטר מכל מאש, אליהם מוסיפים שני סוגי שמרים שנבחרו הן בשל יכולת פירוק הסוכר, והן בשל הטעמים הפירותיים שהם מייצרים בתהליך. התסיסה לוקחת כ-90 !! שעות ומדובר בזמן ארוך מאוד יחסית למזקקות ויסקי אחרות. ביומיים הראשונים פועלים השמרים לפירוק הסוכר לאלכוהול ואחוזו מגיע ל 8%, וביומיים שלאחר מכן, לא נוצר אלכוהול נוסף אבל התהליך ממשיך ובקטריות במיכלי התסיסה מייצרות חומצה שיחד עם עם האלכוהול, יוצרים לנו אסטרים, מה שנותן לנו ארומות  וטעמים פירותיים. יש לציין שדוקטור ג'ים סוואן שגם ייעץ למזקקת M&H שלנו היה אחד היועצים למזקקה הזו, והם חייבים הרבה מהרעיונות וההתססה הארוכה להנחייה של ג'ים ז"ל.

הזיקוק קורה בשני דודי זיקוק  : WASH STILL בשם מארי (בנפח 2,500 ליטר), בו מתבצע הזיקוק הראשון ו SPIRIT STILL בשם ג'אניס (בנפח 1,600 ליטר). שני דודי הזיקוק נבנו על ידי FORSYTHS הידועים מ ROTHES.

התזקיק הסופי יוצא בחוזק של 75%, ומדולל במים ל 63.5% לפני שהוא נכנס לחביות ליישון. כאמור הויסקי מבוקבק ב 46% לאחר יישון של 3 שנים או יותר.

המזקקה מייצרת כרגע שני מוצרים עיקריים : סינגל מאלט צעיר בן שלוש לערך, וג'ין עליו אכתוב בפוסט נפרד, מאחר והתהליך שונה.

טוב, אחרי הרבה מידע, הגיע הזמן לטעום…

קוטסוולדס ויסקי, 46%, אצווה 03/2008 

אף: יופי של אף עם הרבה פרי נעים-  אפרסקים משומרים, תפוחים ואגסים בתנור,דבש ומרציפן. צעיר אבל כל כך כייפי. דגנים, סוכר זיגוג ומתיקות נעימה לצד עץ  מתובל במידה.עבור ויסקי בן שלוש מדובר על אף נהדר!

פה: הפרי עוד כאן אבל קצת ברקע, כאשר מאלטיות ודגנים משחקים תפקיד ראשי, קצת שוקולד, וקקאו ואגסים. קצת "גירי" בהמשך, עם טאנינים של עץ, ועוד מרציפן.

סיומת: בינונית, עם מרציפן, תבלינים , עץ מריר ובצק מתקתק.

לסיכום:

מדובר על ויסקי צעיר אבל מפתיע באיכותו. התזקיק נקי,האף נהדר, והפה כייפי. כיף ללגימה כבר עכשיו, ואני לא רוצה אפילו לחשוב מה מצפה לנו עוד 5,8 או 10 שנים. עבודה נהדרת של המזקקה, ותמחור הוגן לגמרי , אם תביטו על מחירים של ויסקים ממזקקות עולם חדשות. פשוט ויסקי טוב שרק עושה את צעדיו הראשונים. מרשים.

תוספת ראויה ומעניינת לגמרי להצע הויסקי בחנויות.

זמין ברשת "היבואן", מחיר מיוחד 239 ש"ח לחברי "אוהבי אלכוהול מתנשאים ועילאיים"

 

בלנטיינ'ס GLENBURGIE 15 סינגל מאלט

 

אין צורך להציג את בלנטיינ'ס, אחד ממותגי הבלנדד ויסקי הנמכרים בעולם (מס' 1 באירופה, ו מס' 2 בעולם) אבל בצדק תשאלו – בלנטיינ'ס וסינגל מאלט? על שום מה ? ובכן…

יותר ויותר לוגמי בלנדים צעירים אני מניח עוברים לסגמנט של הסינגל מאלט, או יותר מדויק, ייצרני הבלנדד ויסקי הגדולים מנסים להכנס לנישה של לוגמי הסינגל מאלט, נישה שהיא יותר יוקרתית והרווח בה גדול יותר כמובן. בדרך כלל הכיוון הוא בלנדד מאלטים כמו הג'וני ווקר הירוק, השיבאס אולטיס, אבל כאן יש לנו משהו טיפה שונה בדמות סינגל מאלט ממזקקה בודדת : גלנבורג'י שמבוקבק תחת הלוגו של חברת האב והברנד הידוע בלנטיינס. זה סוד די קטן שרב התוצרת של מזקקת גלנבורג'י נכנס לבלבנטיינ'ס כרכיב  המרכזי (מה שקרוי "הלב") בבלנד הפופלרי הזה, ונחמד לראות גלנבורג'י עומד בפני עצמו בתור מאלט ובתור מזקקה. יש לציין שבסדרה, שנועדה לספק את הביקוש הגובר לסינגל מאלט ולאפשר לדור חדש של צרכנים מתוחכמים לגלות את הטעמים הייחודיים של שניים ממהרכיבים בבלנטיינ'ס, יצא בנוסף לגלנבורג'י גם מילטונדאף בן 15, באותה המתכונת בדיוק, וגם הוא זמין בארץ באותו המחיר.

אם כן, גלנבורג'י, לא תתקלו בו בביטויים רשמיים אחרים אלא בבקבוקים עצמאיים של מבקבק זה או אחר, ונחמד לראות ביטוי מזקקה רשמי.  שנטעם?

גלנבורג'י 15 שנה,40%, מחיר מומלץ : 218 ש"ח 

אף: מאוד מתחנף ומתקתק עם מתיקות דבשית (מי ביקש ולא קיבל?) סירופי , עם תפוחים מקורמלים אפויים, פאי אגסים, מאלטיות נעימה, ולא מעט עץ כייפי כזה, שבהחלט מתקבל בברכה. תבלינים רכים, מעט פלפל, ואגוז מוסקט. סה"כ כייפי, רענן, ומפתה.

פה: גם הפה לא מאכזב, עם יופי של שילוב : התפוח האפוי חוזר , וניל, מעט פלפל שחור, שוקולד מריר, ומתיקות דבשית נעימה לצד עץ מתובל, ותפוז בשל, ציפורן ועוד  סיבוב של העץ.

סיומת: הסיומת לא ארוכה מאוד. שוקולדית, מתובלת עם תפוז, וניל מעט קרמל  ועץ.

סיכום:

עבודה טובה מאוד של החברה מבלנטיינ'ס, ללא ספק. מדובר על יופי של מאלט, נגיש, מתחנף, וכייפי ללגימה יום יומית. מתחילים יתחברו אליו בקלות, מאחר והוא זורם יפה, החיבור בין הטעמים טוב, וקל מאוד למזוג עוד דראם או שניים בלי לשים לב. יש כאן יופי של איזון, ותמורה טובה מאוד למחיר. מומלץ בחום בטח באיזור ה- 200 ש"ח. סה"כ יופי של יציאה.

ניתן להשיג במגוון חנויות המתמחות בארץ.

 

 

 

 

גלנפידיך FIRE & CANE

מזקקת גלנפידיך היא אחת המזקקות הגדולות והמפורסמות בכל מה שקשור לסינגל מאלט, ובתור כזו יש לה קו מוצרים מאוד ברור שמתחיל ב 12 שנה הקלאסי, ה-14 שנה, ה-15 שנה שמיושן גם בחביות שרי, ה-18 שנה וכמובן ה 21 שנה שמפונש בחביות רום קריבי (שאיננו אותו רום שהויסקי שנדבר עליו היום מפונש בו).

בכדי לספק גם את סקרנותם של לוגמי ויסקי טיפה יותר "מתקדמים" ולחדש קצת, יצרה המזקקה את ה EXPERIMENTAL RANGE, שהוא קו מוצרים טיפה שונה, שנותן לבריאן קינסמן "המאלט מאסטר" שלהם להשתולל קצת (טוב, זו עדיין מזקקה ענקית אז אי אפשר להשתגע לגמרי), וליצור ויסקים ניסויים במהדורות מוגבלות ובכמות קטנה יחסית. זה בכלל כיף לראות מותגים גדולים כמו גלפידיך,גלנמורנג'י ועוד מנסים לחשוב קצת מחוץ לקופסא ולספק לנו מהדורות מיוחדות פעם בכמה חודשים.

בעבר הלא ממש רחוק היו כמה וכמה גרסאות שזכורות: הראשונה היתה גרסת ה IPA, שלא הרשימה (לפחות לא אותי) ,לאחריה יצאה גרסת "פרוייקט XX" שהורכבה מערבוב של 20 חביות שבחרו שגרירי גלנפידיך מכל העולם וחותנו יחדיו ,שהיתה יותר מוצלחת, וכלה בגרסת "WINTER STORM" שבה היה שימוש בחביות שהכילו בעבר ICE WINE.

ממש השבוע נוחת בארץ (וכבר מוצע למכירה בחנויות) הביטוי החדש ביותר בסדרה הנסיונית הזו, ושמו FIRE & CANE : מדובר בשילוב של ויסקי מעט כבולי (8 PPM, ומכאן ה-FIRE), מה שלא מאפיין את מזקקת גלנפידיך אבל מופק פעם בשנה במזקקה. [עצם זיקוק ויסקי כבולי בגלנפידיך לא אמור להפתיע, שכן גבר לפני כמה וכמה שנים טובות הוציאה המזקקה את ה CAORAN RESERVE שהיה מעושן.] וויסקי לא כבולי שזוקק במזקקת גלנפידיך ויושן בחביות ברבן, ועבר פיניש בחביות רום מהקאריביים למשך 3 חודשים (ומכאן ה CANE, כלומר קנה הסוכר שהו אחומר הגלם ממנו מופק רום). בניגוד לפיניש של ה 21 שנה שהוא מעט אנמי ועדין מאוד, פה הרום הרבה יותר מורגש, וקינסמן חיפש חביות רום בעלות השפעה עזה יותר, וזה ניכר. עשן ורום הולכים לא רע בכלל יחד והרעיון כמובן נוסה על ידי מזקקות אחרות גם כן, אבל לא על ידי גלנפידיך והתזקיק שלהם. מעניין. שנטעם?

גלנפידיך Fire & Cane ,  חוזק: 43% ,מחיר: כ 200 ש"ח בחנויות 

אף: יופי של פתיחה עם שילוב של רמזים לעשן, פרי (אגס, תפוח) ומתיקות קרמלית, טופי ותפוז בשל, אולי גם גרידת פרי הדר, ותבלינים, העשן משתלב היטב, והוא שם לגמרי, אבל לא מאפיל על שאר הארומות, ומוסיף למורכבות.

פה: מתיקות לצד עשן, תפוח מבושל בעשן מדורה, מרירות נעימה של עץ קלוי,פלפל שחור גרוס, לימון וקרמל שרוף לצד טופי, הרום מוסיף יופי של מתיקות, ועשן המדורה משתלב טוב עם פרי ההדר. יש משחק של מר ומתוק. מאוד שתי, ומאוד נגיש.

סיומת: הסיומת מעושנת, ומתקתקה-מרירה, עם טופי, סוכר שרוף ושוקולד מריר.

לסיכום:

אחת הגרסאות הנסיוניות היותר מוצלחות לטעמי. מדובר על ויסקי כייפי לשתיה, שקל להתחבר אליו, עם יופי של טוויסט בדמות העשן והמתיקות הרומית המגניבה. במחיר של 200 ש"ח ומטה מדובר על דיל טוב מאוד, הן לחובבי המותג, והן לחובבי מאלט שבא להם לנסות משהו חדש מגלנפידיך.

לחיים!

 

הסינגל קאסק הראשון שלנו יוצא לאור : אינצ'מואן 14 סינגל קאסק מס 68

זה לא פוסט רגיל, וזה רגע מאוד מרגש לי ולחבריי מנהלי הקבוצה (אוהבי אלכוהול מתנשאים ועילאיים שגם מבינים בזה, או באנגלית HOLY DRAM). סינגל קאסק ראשון שאנחנו מבקבקים במיוחד לחברי הקבוצה ולחובבי הויסקי הישראלים, חבית שלמה רק לנו, 220 בקבוקים של ויסקי בחוזק חבית, כמו שצריך.

הכל התחיל לפני כמה חודשים, התחלנו לחשוב על לבקבק ויסקי מעניין עבור חברי הקבוצה. זה לא סוד שהיצע הויסקי בארץ משתפר וגדל, אבל מאוד חסרים פה בקבוקים בחוזק חבית, חבית יחידה , דברים קצת יותר מיוחדים ומרגשים. בקבוקים של חביות יחידות עבור חברות ומועדונים בעולם זה לא משהו חדש, אבל בארץ לא תמצאו דברים כאלו (אולי פרט לחבית אחת שבוקבקה על ידי שקד יבואני גלנפרקלאס לפני כמה חודשים). רצינו להתחיל עם משהו שונה, שאין הרבה כמוהו גם בארץ וגם בעולם. היה חשוב לנו לבקבק משהו במחיר הגיוני ולא מוגזם בכדי שכמה שיותר חברים יוכלו לקנות ולהינות מבקבוק לשוק הישראלי בלבד.

 

מזקקת לוך לומונד היא מזקקה מאוד מיוחדת משני אופנים : אחד, היא בונה את עצמה מחדש, אחרי שנים של הזנחה,  מבחינת שיווק והצע :היא מתחילה להוכיח לעולם שיש לה ויסקי מצוין והרבה ממנו. אם אינכם מכירים אותה היטב (ובצדק) רק אציין שיש לה כמה קווי מוצרים בינהם : אינ'צמורין (שבקבוקים עצמאיים שלו לשוק ההולנדי, היו מעולים ונחטפו), לוך לומונד , קרופטנגה (הקו המעושן היותר כבד, שבקבוק עצמאי שלו יצא עבור הויסקי אקסצ'יינג) ואינצ'מואן המעושן גם הוא, שסינגל קאסקים שלו לא יצא לי לראות בשוק העולמי, וחבל כי גרסאות ה 12 וה 1992 שלו מצוינות לטעמי ומתומחרות היטב.

בתחילת הקיץ התכנסנו לסשן של טעימת חביות, בכדי לבחור מועמדת לבקבוק. החלטנו שהחבית שנבחר חייבת להיות מגניבה ושנאהב אותה מדראם ראשון. טעמנו כעשר חביות ואחת מהן בלטה מיד מעל כל השאר, ללא ספק. אהבנו אותה מייד, וידענו שהיא חייבת להיות שלנו.

והיום אחרי כמה חודשים של עבודה אני שמח להציג את האינצ'מואן שלנו חבית 68, לשוק הישראלי. החבית שלנו, מסוג RECHARRED HOGSHAED  יושנה משך 14 שנה במחסני לוך לומונד, והויסקי שהה בה משך כל זמן היישון (בשונה מחביות רבות שעוברות RECASK לאחרונה), ובוקבק בחוזק של 52.4% , כך שיצאו רק 220 בקבוקים כולם עבורנו.

אנשים רבים בקשו שארשום עליה רשמי טעימה, אז הנה הרשמים הרשמיים שלי, כמובן, לא אנקד אותה אבל, מבטיח לכם שאני מאוד אוהב.

אינצ'מואן 14 שנה, חבית יחידה מס' 68 , 52.4%

אף: אך עם נוכחות ללא ספק, יש לנו עשן, ופלפל חריף, קצת פחם ואפר, אם כי זו לא מאפרה בסגנון ארדבג. לעץ גם כן יש נוכחות וניכר שהוא היה פעיל, מזכיר ליל קצת מסטיק קינמון חריף ומתקתק,קצת דונג, ורמז למנטול.

פה: הפה זו כבר חגיגה ופה הויסקי במלוא הדרו לטעמי. בלגימה הראשונה מייד מורגש הכבול, האפר והעשן החם והמתקתק, וניל ופלפל, שמייד מתחלפים בהמון פירות טרופיים מגניבים על הגריל, תחשבו אננס על הגריל, מנגו, בננה מקורמלת כשהעשן המתקתק מתבל את הכל, יש חרפרפות נעימה של צ'ילי שנותן איזון להכל, וקרמל שרוף. חגיגה.

סיומת: הפרי הטרופי המקורמל אי שם, כאשר העשן , האפר ופלפל הצ'ילי המתקתק-חריף מלווים אותו, מרירות נעימה בסוף והאפר הולך איתנו עוד זמן רב.

לסיכום:

אני מניח שזה עניין של טעם, אבל אני ממש התחברתי לפרופיל הזה, יש כאן הרבה מעבר רק לכבול, עשן, וכו', והפרי הטרופי זה אחד הדברים היותר נעימים לי בוויסקי. השילוב כאן מבחינתי מנצח. טעימה עיוורת שלו הייתה אתגר אמיתי. לא בטוח מה הייתי מנחש,אבל בטח שלא אינצ'מואן.

הויסקי כרגע במכירה מוקדמת, צרו קשר אם מעוניינים. לא נשאר הרבה…

 

 

תזקיק בירה מיושן – Brewer’s Whisky גרסת OMG

אפשר להגיד הרבה דברים על דייויד ציבל (מייסד מזקקת רמה"ג) אבל להגיד שהוא שוקט על שמריו, לא ממש תוכלו. הבחור עסוק בהוצאת מוצרים חדשים, יוזמות חדשות ובכלל כל הזמן, פצצת אנרגיה שיורה לכל הכיוונים (ג'ין, אסבינת, ומה לא). והנה עוד אחת מרעיונותיו קורם עור וגידים.

לפני כמה חודשים טובים סיקרתי את הגרסא הראשונה של התזקיק הזה, שיושנה בחביות גולני והתבססה על בירת בזלת AMBER .הגרסא הנוכחית היא "שכלול" או תוספת של הגרסה ההיא, ששהתה פרק זמן נוסף של 7 חודשים בחביות OMG.

חביות OMG הן חביות שבהן שהה ויסקי גולני של מזקקת רמת הגולן, ונשלחו למבשלת בירבזאר לשם יישון בירה שלהם באותו השם (OMG) , יישון בירה בחביות ויסקי אינו דבר חדש, אבל פה יש לנו משחק נוסף, כי החביות הללו שבו למזקקת רמת הגולן, ובהן בחר דייויד ליישן את התזקיק המדובר לעוד 7 חודשים. החביות שחזרו מהמזקקה טופלו באופן שונה: חלקן נשטפו בצורה מלאה, חלקן נשטפו קלות, וחלקן רוקנו  משאריות מהבירה אבל לא נשטפו כלל וכלל.

בגדול אנחנו מדברים על פיניש נוסף של כמה חודשים בחביות נוספות, ומעניין איך תהיה ההשפעה של עץ נוסף ( אמנם לא עץ חדש) על התזקיק שהיה לא בכלל בגרסא הקודמת, רענן וכייפי. שנטעם?

 Brewer’s Whisky OMG

אף: מתיקות דבשית נעימה לצד כשות, עץ ומעט אקליפטוס ופרחי בר. עץ קלוי, שמודגש יותר מאשר בגרסא המקורית. סה"כ אף כייפי וריחני מאוד.

פה: שוב מרירות כשותית נעימה, קליפות תפוז בשוקולד, הרבה מאוד עץ הפעם, מריר, וטאניני, ציפורן, ורמז לכוכב אניס, יבש לקראת הסוף, והמתיקות באה בגלים ומחליפה את המרירות וחוזר חלילה.
סיומת: עץ מריר, כשות, ציפורן ושוקולד תפוז.

בשתי מילים:

שוב, מדובר על יופי של תזקיק, אם כי לטעמי חודשי היישון הנוספים בעץ גרעו מעט מהפרחוניות והרעננות שהורגשה בגרסה הקודמת, וזאת אני אומר בתור אחד שמאוד מאוד אוהב עץ בתזקיקים שלו. המרירות טיפה'לה יותר מדי מודגשת לטעמי. אם אצטרף לבחור, אעדיף את גרסת BBX המקורית.
על כל פנים, מדובר על MALTERNATIVE (כלומר תחליף ויסקי) ראוי ביותר, וכמובן, לא ללגימה יום יומית. כשבא לגוון, יש על מה לדבר.
דייויד ציבל עובד על גרסא נוספת של התזקיק הזה, עם משחק חבית טיפה אחר למיטב הבנתי, יהיה שווה לעקוב אחרי הפרק השלישי בסאגת תזקיק האמבר אייל. מעניין!

שיבאס ריגל מיזונארה

שיבאס ריגל? כן, שיבאס ריגל. אחד מהבלנדים היותר מוכרים בארץ שפעם נחשב "סמל סטטוס" בארועים וחתונות, משיק גרסא חדשה בארץ : מיזונארה.

למי שלא מכיר, מיזונארה הוא סוג של עץ אלון שגדל  ביפן (Quercus crispula A בשמו הלטיני). עץ המיזונארה נחשב יקר במיוחד מאחר וקשה מאוד להכין ממנו חביות (הענפים פחות ישרים וקשה להכין ממנו מוטות),וגם טבעו שונה מהאלון האמריקאי , או האירופאי, הוא רך, רגיש ומלא נקבוביות, ואפשר להכין חביות רק מעצים בוגרים בני 200 שנה ויותר, מה שמייקר את העניין.

יש מזקקות יפניות שמשתמשות בעץ האלון הזה (למשל ימזאקי, מורכב מערבוב של כמה וכמה סוגי אלון, ביניהם אלון יפני), אבל בד"כ היישון איננו באלון יפני בבלעדיות מהסיבות שפרטתי. הוא גם יקר מאוד.

שיבאס מיזונארה איננו ויסקי חדש, הוא הושק לראשונה בשנת 2014, ובמדינות מסויימות שווק עם לייבל וציון גיל של 12 שנה, אלינו לעומת זאת הוא מגיע כבלנדד ויסקי ללא ציון גיל (למרות שיש טעמה שהוא אולי מכיל ויסקי בן 12, אבל אני לא קונה את זה – בגדול אם ויסקי במיוחד בלנדד ויסקי מיושן 12 שנה, אין שום חברת ויסקי שבעולם שתבחר לבקבק אותו ולא לציין גיל.)

בכל מקרה, הויסקי מורכב מערבוב של כמה סוגי חביות, חלקן חביות מיזונארה (לא ברור היחס, אבל מניח שזה המיעוט), וכמובן מדובר על ערבוב של מאלט וויסקי וגריין ויסקי – כמו כל שיבאס ריגל בלנדד (שיבאס היא הבעלים של סטרת'סיילה ולוגמורן, ולכן סבירות גבוהה ששניהם נמצאים פה לצד ויסקי אחרים לאו דווקא בבעלות שיבאס – אבל לא נדע).

הבקבוק מעוצב בצבע טורקיז מעניין, עם קצת כיתוב יפני, סה"כ מושך את העין. ניסיתי אותו בוויסקי לייב, ולא זכור לי שהיה יוצא דופן, אבל ניתן לו עוד צ'אנס, יותר בתשומת לב. קדימה

שיבאס מיזונארה, 46% , סביב 200 ש"ח בחנויות 

אף: מרגיש  קצת אלכהולי באף, הגריין (הצעיר לטעמי) שולט, יש מתיקות נעימה , עץ ותבלינים לצד רמזים לפרי : תפוח בשל, בננה, ואולי גם אגס, לצד וניל ורמז למעט פרי יבש ואגוזים. סה"כ אף שכיף להריח.

פה: גם בפה הגריין משתלט, עם מתיקות דבשית, וגם קצת אלכוהול, מרגיש לי צעיר הרבה יותר מ12 שנה, פרי הדר, ואגוזים, עם מרירות שמאזנת קצת את המתיקות, וטיפה שוקולד. סה"כ מרגיש קצת מחוספס, ואלכוהולי.

סיומת: קצרה, עץ , ומשחק בין מתיקות למרירות.

השורה התחתונה:

מדובר בוייסקי חביב, עם אף מהנה מאוד שמבטיח רבות, וחבל שהפה לא עומד בציפיות ומרגיש צעיר מדי, מחוספס ואלכוהולי, כשהגריין שולט, ולא לטובה. ויסקי לא מחייב ללגימה, אני חושב שאני מעדיף את השיבאס 12 "הרגיל" אם כבר בשיבאס עסקינן.

בימים בהם ניתן לקנות לא מעט מאלטים טובים במחיר של סביב ה 200 ש"ח, ומטה, תהיה לו תחרות עזה מאוד. לקוחות שמרנים שרגילים ללגימת שיבאס הם קהל היעד, אני מניח.

 

 

 

גלנפרקלס וינטאג' Single Cask 2008 עבור דרך היין חבית # 2432

סינגל קאסק ראשון שמבוקבק (ונבחר על ידי צוות דרך היין ישראל) עבור ישראל. יפה לא? אחרי שראינו בקבוקים דומים למדינות רבות אחרות (כולל שכנתנו לבנון), מגיע גם סינגל קאסק ראשון מסוגו שבוקבק במיוחד לשוק הישראלי. עוד סימן מעודד שמשהו טוב קורה פה בשוק הויסקי המקומי, וכבוד גדול.

אין צורך להכביר על מזקקת גלנפרקלאס נכון? מדובר על מזקקה מוערכת, בבעלות משפחתית של משפחת גרנט. כפי שכותב גורג' גרנט:

"הסבא רבא שלי, ג'ון גרנט, שנולד בשנת 1805, רכש את מזקקת גלנפרקלאס עבור 511.19 פאונד ב-8 ליוני 1865. עד עצם היום הזה, וויסקי גלנפרקלאס סינגל מאלט מזוקק ומתיישן באותה מזקקה ועל ידי אותה משפחה. בזכות ראיית הנולד של אבותיי, שנשארו עצמאיים לאורך הדורות, גם אנחנו נותרנו מזקקים עצמאיים. יצירת וויסקי מאלט גדול היא תהליך עתיק יומין. כאן בלב ה-ספייסייד, המשפחה שלי מקדישה את הכישורים והמסורות לעשיית וויסקי משובח במשך יותר מ-6 דורות.

מזקקת גלנפרקלאס ידועה בזכות הויסקי האיכותי שלה, שרובו המכריע מתיישן בחביות שרי, וגלנפרקלאס היא מעין מילה נרדפת לויסקי איכותי ומלא איכויות שרי.. אני מאוד אוהב את הויסקי של המזקקה הזו, החל ב 15 הנפלא, ועד לגרסאות ה 30, 40 שהן מעולות בכל סדר גודל, ותמיד ימצא להן מקום של כבוד על מדף הויסקי שלי. סינגל קאסקים יכולים להפתיע לטובה ולפעמים גם לרעה, מאחר וכל חבית היא עולם ומלואו. הייתי סקרן מאוד לטעום את הגרסא הצעירה הזו שיושנה בחבית שרי אולורוסו מילוי ראשון משך 9 שנים. הויסקי מבוקבק בחוזק חבית כמובן של 57.5% ויש רק 327 בקבוקים. שנטעם?

גלנפרקלאס סינגל קאסק שרי אולורוסו מילוי ראשון #2432, 57.5, ₪799 \ ₪699 לחברי מועדון

אף: שרי בינוני, לא פצצת שרי ברגע הראשון, עם תפוזים מסוכרים, ריבת תפוזי דם, ודי הרבה עץ עבור ויסקי בן 9, איזון יפה של מתיקות, מרירות ותבלינים : ציפורן, גי'נג'ר בעיקר. תנו לו קצת זמן בכוס, ואז ארומות מתוקות יותר של פירות יבשים (בעיקר צימוקים) מתפתחים – סה"כ יש לנו חבית אולורוסו מילוי ראשון פה… עם הזמן ניתן לזהות גם לדר משמש.

פה: הפה מתוק ,עם הרבה צימוקים, ופירות יבשים, המתיקות נעימה אבל לא מעבר לכך, קינמון ווניל מוסיפים מימד נוסף. יש רמזים גם לאגוזים, ומעט פלפל לבן, ומנטה  כאשר לקראת סיום מגיע רמז לפרי טרופי, וטופי. יופי של שרי נקי, ללא גופרית.

סיומת: מתיקות נעימה ומתובלת, הרבה צימוקים , קרם ברולה, ותבלינים. ארוך וכייפי.

סיכום:

יופי של ויסקי. בלגימה ראשונה הרגיש לי עצי ומריר מדי, ולאחר הוספת מים, התרכך מעט. בטעימה שניה ושלישית, ממש התחברתי אליו, וכנראה שעת הטעימה ומה שאכלתי בטעימה הראשונה השפיעו לרעה. מדובר על ויסקי מהנה, טעים, ומלא איכויות שרי, כמו שיודעים לעשות במזקקה הנפלאה הזו. רק בן 9, אבל מאוד מאוד טעים. המחיר אינו זול, כלל וכלל, אבל בדיקה קצרה מול מחירי חנויות בחו"ל של סינגל קאסקים דומים של המזקקה, מצביעה על תמחור הוגן, ולא מעבר למה שתתבקשו לשלם בחו"ל. נכון, אקלים הויסקי הנוכחי אינו נוח, והמחירים בכל העולם לויסקי כזה של המזקקה אינם זולים.

לחיים!

מזקקת מילק & האני – מהדורה נסיונית שנייה , סינגל בארל (מעושן קלות)

במיוחד לכבוד ויסקי לייב 2018 (אתם באים כן? אם לא רכשתם כרטיס, עדיין אפשרי פה – הקליקו WLSNOBS קוד הטבה) ,  משיקה  "מילק אנד האני"- מהדורה שנייה ומיוחדת של סינגל בארל  (חבית בודדת) שהכילה תזקיק מעושן.

בדומה לסינגל מאלט וויסקי הראשון, גם חבית זו הינה חלק מ"סדרת הניסיונות", אשר זוקקה בשלבי ההקמה המוקדמים של המזקקה- בטרם הקמת המזקקה בדרום תל אביב, רכישת  הציוד התעשייתי הנוכחי ובטרם נערך גיוס ההמונים באמצעות אינדיגוגו. זיקוק חבית זו בוצע במהלך חודש  אפריל 2014

זיקוק החבית נערך בדוד זיקוק קטן במחסן בשרון, על ידי המזקק הראשי תומר גורן, בליווי המאסטר דיסטילר הבינלאומי ד"ר ג'ים סוואן המנוח, כחלק מתפקידו כיועץ למזקקה באותה עת. התקופה הזו שימשה להתנסויות שונות של ד"ר סוואן ותומר גורן בחומרי גלם שונים ומעניינים ובחבית מיוחדת זו, התנסו לראשונה בלתת כבולי . הלתת הכבולי הוכן בישראל, והעניק טעמים מעושנים קלות למשקה.

הנוזל התיישן והתבגר במשך 43 חודשים בשני סוגי חביות- תחילה בחבית עץ אלון אמריקאי חדש בנפח 225 ליטר ולאחר 28 חודשים עבר לחבית אקס ברבן לשארית התקופה במחסן המזקקה בתל אביב ובוקבק ממש לאחרונה.

הויסקי ימכר בבקבוקים בני 500 מ"ל, ובמחיר 449 ₪. (כן, אני יודע, המחיר אינו זול, אבל יש רק 324 בקבוקים, ומדובר על גרסה מוגבלת מאוד. אגב, מדובר על תזקיק שזוקק כאמור טרם ימי ציוד הזיקוק העכשווי, ולכן ויסקי עתידי כבולי מהמזקקה, יכול להיות טיפה שונה. ידוע. עדיין מעניין מאוד.

עד כה טעמנו גרסאות צעירות של ויסקי, או מאלט בן 3, אבל ללא כבול ועשן, ויהיה מעניין מאוד לנסות תזקיק מעושן, צעיר אמנם, אבל כבר ראוי לשם ויסקי. הבה נטעם.

מילק אנד האני, ויסקי נסיוני מס' 2, בן 3, חבית 2014-0002, 46%, 449 ש"ח

אף: יופי של אף, מתקתק ומאלטי, עם רמזים לגרידת לימון והדרים,העשן מסתתר מאחור, אבל הוא מורגש בצורה יפה, הוא לא מאפיל על התזקיק והארומות האחרות אלא מוסיף יופי של גוון. ניחוחות של וניל,ודבשיות נעימה לצד העשן. מרגיש די צעיר, אבל לא צעיר מדי וזה יפה.

פה: העשן יותר בולט בפה, אם כי גם לא חזק מאוד, יש כבוליות נעימה, וניל ומעט פלפל חריף גרוס, ועשן. גם כאן יש פרי הדר, אבל נוטה יותר לתפוז, ולצדו מאלטיות נעימה, קרטון, ומעט עץ.

סיומת: בינונית, עם פלפל, קקאו, ועשן.

סיכום:

סה"כ מדובר על יופי של ויסקי, טעים, נעים וכייפי לשתייה. העישון אינו מאפיל על שאר הטעמים אלא מסיף לנו למורכבות. הויסקי הוא בן 3, אבל מרגיש בוגר יותר, אין פה רמזים לניו מייק שבד"כ נמצא בויסקי כזה צעיר, וזה מצוין. בשמחה הייתי שותה בקבוק, ונותר רק עניין המחיר. אכן לא זול, אבל בטוחני שימכר במהירות, זה ויסקי טוב מאוד. נקודה. קצת סבלנות, ועוד כמה שנים הויסקי הכבולי הזה יהיה מצוין. אין ספק. מרשים.

 

 

מזקקת רמה"ג – Brewer’s Whisky BBX Amber (תזקיק מאמבר אייל של מבשלת הגולן)

כפי שהבטחתי בפוסט האחרון על בירת החומוס המזוקק, בימים אלו יצא לשוק, תזקיק חדש המבוסס על בירה, והפעם לא בירת חומוס , אלא אמבר אייל של מבשלת רמת הגולן הידועה הרבה יותר ומבשלת את בירה "בזלת" אותה קל למצוא בחנויות המתמחות ובחנויות הסופר השונות בארץ.  דיוויד השתמש בבירה כחומר גלם, ולאחר זיקוק, יישן אותה שוב בחביות הגולני בלאק למשך שנתיים, עד לבקבוק, בחוזק של 50%. התזקיק טבעי, ללא תוספת צבע, או סינון בקירור. המחיר זהה לגרסא הקודמת 200 ש"ח (זמין באתר המזקקה)

תזקיק החומוס היה חביב ביותר, ושימר ארומות וטעמים של הכשות, מה שהיה מצוין לטעמי, מעניין יהיה לראות איך הבירה תראה לאחר הזיקוק והיישון. נטעם?

Brewer’s Whisky BBX Amber 

אף: אף הדרי, ורענן עם מעט אקליפטוס עדין, ורמזים לכשות, ועץ, לצד מתיקות דבשית נעימה, וניל וקצת קמומיל. סה"כ אף כייפי רענן ומעניין.

פה: הרבה מאוד כשות (שזה כיף!), מרירות נעימה, עם תפוז, וקצת גרידת לימון, ולא מעט טאנינים של עץ, מחביות הגולני בלאק…  מורגשים גם טעמי  ציפורן, ופלפל ובגל הטעמים השני יש יותר מתיקות ונילית, ואפילו טיפה שוקולד מריר-תפוז.

סיומת: כשותיות נעימה ומרירה, הדרים, ומתיקות נעימה לצד המרירות, יותר עץ ויובש נעים, הפרי ממשיך עוד זמן מה.

לסיכום

סה"כ תזקיק כייפי לגמריי, שונה מבחינת עוצמות כשות מהקודם, אבל מהנה לא פחות. ב 200 ש"ח זו אופציה לא רעה בכלל ללגימה , כשבא משהו טיפה שונה. עשוי טוב. ויש למה לצפות מהגרסא הבאה.. (ותהיה כזו. פרטים בהמשך).

חובבי בירה ובמיוחד בירה כשותית, יהנו ממנו מאוד.

 

 

 

גלנמורנג'י ספיוס (SPIOS)

כמו בכל שנה משיקה מזקקת גלנמורנג'י את המהדורה השנתית המיוחדת (שנקראת PRIVATE EDITION) , ואם בשנה שעברה הלכו על ישון בחביות יין מדירה MALMSEY, אזי השנה הכיוון קצת שונה, והיישון מתבצע בחביות שהכילו בעבר ויסקי אמריקאי משיפון (מה שקרוי RYE). פיניש בחביות שיפון אינו משהו חדש (יש אפילו מהדורה של ג'וני ווקר כזו), אבל ישון לתקופה מלאה בחביות שיפון, עבור סינגל מאלט סקוטי, איננו נפוץ כלל וכלל, ולטעמת גלנמורנג'י זהו הויסקי הראשון שעובר יישון כזה . כרגיל, מדובר פה על ויסקי ללא ציון גיל (NAS), ובחוזק 46%, שהושק אמש ברחבי העולם, ואתמול הושק בארץ בארוע עיתונאים (ושאר חובבי ויסקי וספיחים) מצומצם, בוידאו שהונחה על ידי דוקטור  למסדן (ראש מחלקת הזיקוק, ויצירת ויסקי חדש בגלנמורנג'י- בתרגום חופשי), בדיוק במתכונת של שנה שעברה, עת השיקו את הבקאלטה (שעליו כתבתי בבלוג כאן). הויסקי נמכר כבר במחיר של 75 ליש"ט בבריטניה, וגם בארץ (בכמות לא גדולה), במחיר של כ-400 ש"ח (עד כה ראיתי רק ב SIPIL ב 390 ש"ח).

צילום : בר כהן

למה ספיוס?

אז כפי שכתבתי, משמעות השם הוא "מתובל" בגאלית, ואכן השימוש בחביות השיפון לשעבר, נותן לויסקי הרבה מאוד טעימים חריפים ומתובלים. למסדן סיפר לנו אמש שהרעיון ליישן ויסקי למשך תקופה מלאה בחביות שיפון עלה לאחר שיחה עם כתב ומבקר הוויסקי מייקל ג'קסון ז"ל, שעוד בשנות ה 90 אהב מאוד את סגנון השיפון. בעת ההיא השיפון היה לא מאוד פופלרי, בניגוד להיום, ולכן היה די קשה להשיג חביות RYE מארה"ב, מה שהיום יהיה קל יותר… למסדן לא היה מוכן לגלות מאיזו מזקקה יובאו החביות, אבל ציין שמדובר על ויסקי שיפון שזוקק מ95% שיפון (ב MASHBILL).

צילום : בר כהן

למרות שהויסקי נמכר ללא ציון גיל, בחישוב מהיר ולפי המידע שמסר למסדן , מדובר על ויסקי בן 7-8 לכל היותר. אמנם צעיר יותר מגרסאות קודמות, אבל יש לשער שהשפעה ממושכת של חביות RYE מילוי ראשון, היתה חזקה מדי, וגם פה כפי שנראה, התזקיק אכן קיבל הרבה מאוד טעמים וארומות מהחביות החרוכות.

צילום : בר כהן

את הארוע התחלנו עם טעימה של הגלנמורנג'י ORIGINAL, כרגיל, הן בכדי לאפס את החיך והן להבין את התזקיק, הרי משם מתחילים כל הביטויים לפני הפינישים נכון? מיד לאחריו טעמנו את הנקטר ד'אור האהוב (חביות סוטרן פיניש) , שהיה טיפה פחות מורכב משנים עברו, לפחות בטעימה מהירה. ואז למנה העיקרית – ה SPIOS.

צילום : בר כהן

שנטעם?

גלנמורנג'י ספיוס, 46%, ללא ציון גיל, 390 ש"ח (סיפיל) 

אף: האף מתקתק ברגע הראשון, ומיד חשים בהרבה מאוד תבלינים: ציפורן, אגוז מוסקט, פלפל, ועץ קלוי. המתיקות ממשיכה עם טופי,מרשמלו ורמזים לבצק טרי שתפח הרגע. מרגיש הרבה יותר כבד ומתובל מהפרופיל של הגלנמורנג'י אוריגינל… גם רשמי הטעימה וגם למסדן מדברים על רמזים לדובדבן, אבל אני לא חשתי בכאלו. יופי של אף סה"כ.

פה: כן כן, מדובר על ויסקי מתובל וחריף, יש לנו פה המון פלפל, צ'ילי חריף מתוק, ,אבקת ג'ינגר מיובש… ממש מתקפה של חריפות ראשונית שלא ממש ציפיתי לה. מעניין.. לאחר הגל הראשון של החריפות, מתגלים ציפורן, קינמון ועץ קלוי, ומתיקות נעימה.

סיומת: סיומת בינונית, מתקתקה, עם תבלינים (בעיקר קינמון וציפורן), ומאפה לא מתוק.

סיכום:

סה"כ מדובר על ויסקי טוב מאוד, ומאוד ספייסי ומתובל, כיאה לשמו. לדידי, הגרסא של שנה שעברה (הבקאלטה) היתה יותר נגישה, ויותר מהנה, אבל גם מאוד שונה (מתקתקה וכיפית אז זה לא חוכמה כי היא באמת אחת הנחמדות בשנים האחרונות). לחובבי גלנמורנג'י (ויש רבים), מדובר על קניה טוב ומתבקשת, וכיף להכיר מנעד חדש של טעמים לאותו התזקיק המוכר. המחיר בארץ דומה מאוד למחירו בחו"ל, כרגע ראיתי אונליין בסיפיל, אבל בטוח שיגיע גם לחנויות. למיטב ידיעתי יש משהו כמו 600 בקבוקים בלבד שיועדו לארץ.

לחיים!